Britanski parlamentarci u posjeti BiH, otvoreno najavili: “Naša posjeta će pomoći Odboru u razumijevanju šta je to što UK i šira međunarodna zajednica još mogu učiniti da pomognu”

Delegacija Odbora za vanjsku politiku parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva posjetit će Bosnu i Hercegovinu do 26. do 28. januara.

Iz Britanske ambasade u Sarajevu je saopćeno kako je prethodnih mjeseci parlament Ujedinjenog Kraljevstva iskazao snažan interes za situaciju u BiH, uključujući i održavanje nekoliko tematskih debata i upućivanje parlamentarnih pitanja vezanih za BiH.

“Tokom posjete BiH delegacija će sagledati postojeću političku situaciju, regionalni kontekst i ulogu UK u pružanju podrške pozitivnim promjenama. Razgovarat će s izabranim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i lokalnih vlasti te međunarodnim partnerima”, najavljeno je.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku, rekao je kako se Ujedinjeno Kraljevstvo snažno zalagalo za uspostavljanje mira na Balkanu i ima postojano naslijeđe u odbrani civila i čuvanju mira, stabilnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini.

“Danas se zemlja suočava s najvećom prijetnjom posljednjih decenija. Naša posjeta će pomoći Odboru u razumijevanju šta je to što UK i šira međunarodna zajednica još mogu učiniti da pomognu”, izjavio je Tugendhat.

Odbor za vanjsku politiku britanskog parlamenta sagledava rad Ministarstva za vanjsku politiku, komonvelt i razvoj UK. Čine ga članovi Parlamenta iz različitih političkih stranaka.

Odbor je 18. januara održao raspravu o situaciji u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.