Pogledajte snimak i emotivan govor zastupnice Alicie Kearns o BiH: Suze u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva tokom rasprave o Srebrenici

U Donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva je održana debata povodom 27. Godišnjice genocide u Srebrenici. Parlamentarci su govorili o opasnostima negiranja genocida, ali i o ozbiljnosti situacije u BiH i prijetnjama stabilnosti u zemlji.

Genocid u Srebrenici inspiracija za desničarske ekstremiste

Prva govornica je bila predsjedavajuća Svestranačke poslaničke grupe za Srebrenicu Yasmin Qureshi, koja je govorila o svojoj posjeti BiH 2018. godine i sastanku sa ženama koje su izgubile najbliže članove rodbine u genocidu – piše N1.

“To su inspirativne žene, koje su, uprkos tome što su proživjele najgore od čovječanstva, pokazale veliku snagu i odlučnost da obnove svoje živote i odupru se mržnji”, izjavila je.

Podcrtala je da obilježavanje godišnjice ovog genocida pomaže u tome da žrtve ne padnu u zaborav i da je to još bitnije kada se uzme u obzir da postoje oni koji i dalje negiraju šta se dogodilo u BiH.

“Politički lideri bosanskih Srba u Republici Srpskoj nastavljaju da poriču i minimiziraju događaje koji su se desili. Spriječavaju da se u školama uči historija onoga što se dogodilo”, upozorila je.

Također je istakla da je genocid u Srebrenici bio inspiracija za mnoga djela “desničarskih ekstremista i islamofoba”, te navela primjer napadača iz Christchurcha 2019. godine, Brentona Tarranta, te norveškog ekstremiste Andersa Breivika.

Priča o dječaku Amiru

Zatim je zastupnica Alicia Kearns održala emotivan govor.

Podcrtala je da genocid u Srebrenici predstavlja najekstremniji slučaj etničkog čišćenja tokom rata u BiH, te da je pokazao “koliko su industrijalizovana, užasna i istinski zla djela koja su se dogodila u Srebrenici”

“Barbarstvo Srebrenice i neuspjeh mirovne misije UN-a su prisilili međunarodnu zajednicu da konačno okonča krvoproliće i provede Dejtonski mirovni sporazum”, objasnila je ona.

“Ovo je bio namjerni genocid da bi se iskorijenilo bošnjačko stanovništvo i zamijenilo srpskom zajednicom za koju se na neki način sugeriralo da je superior u odnosu na drugu. I danas se prisjećamo žrtava, sjećamo se šta je dovelo do ovoga i izvlačimo pouke i učimo da to ponovo spriječimo”, ispričala je.

Kearns je zatim ispričala priču o dječaku Amiru, koji je imao 11 godina kada je počeo rat u BiH.

Ispričala je kako je to bio sretan dječak koji je volio autiće i stripove.

“Onda je došla milicija i on je izgubio sve, autiće, stripove i svoju nevinost”, rekla je Kearns.

U tom trenutku je pustila suzu.

“Danas se ne stidim svojih suza, jer svaki put kada pustimo suzu, pokazujemo da nam je stalo i da nećemo dozvoliti da se ti ljudi zaborave i ućutkaju”, rekla je.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.