Akademik Franjo Topić: “Neka žrtve Srebrenice počivaju u miru Božjem, a preživjeli nek imaju što više snage i utjehe u cijelom životu”

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH i predsjednik Udruženja Ljudsko bratstvo akademik mons. Franjo Topić izjavio je da 11. jula s dubokim poštovanjem i tugom obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najtragičnijih događaja u modernoj historiji.

-Prisjećamo se s poštovanjem i molitvama svih nevinih žrtava koje su izgubile svoje živote u julu 1995. godine.

Taj stravičan zločin ostavio je neizbrisiv trag u srcima porodica, prijatelja i zajednica koje su pogođene, kao i u kolektivnoj svijesti bošnjačkog naroda i cijele Bosne i Hercegovine – naveo je Topić.

Prema njegovim riječima, genocid u Srebrenici, priznat i osuđen od međunarodnih sudova, predstavlja stalni podsjetnik na najgore posljedice mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka je ubijeno, na hiljade žena, djece i starijih prisilno su protjerani iz svojih domova.

-Na taj dan izražavam najdublju sućut i solidarnost sa svim porodicama i preživjelima koji su izgubili svoje voljene.

Njihova bol i patnja ne smiju biti zaboravljeni.

Vlasti i svi drugi trebaju više činiti da se preživjeli lakše nose s teškim posljedicima ovog zločina – istakao je Topić.

Neka ovaj spomendan, kako je dodao, bude podsjetnik svima da se treba čuvati mržnje, a njegovati sestrinstvo i bratstvo među ljudima od porodice, škole do medija i svih ljudi.

Također je poziv da prihvatimo vjerske, kulturne, jezičke i sve druge različitosti kao prirodne i božanske.

-Neka žrtve Srebrenice počivaju u miru Božjem, a preživjeli nek imaju što više snage i utjehe u cijelom životu – naveo je Topić – prenosi Fena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.