Ćamil Duraković o kontroverznim najavama iz RS: Grujičić, Dodik, SNSD niti bilo ko drugi nikada neće moći promijeniti činjenicu da se desio genocid

Potpredsjednik Republike Srpske je u izjavi za Oslobođenje komentarisao najnoviju najavu iz SNSD-a o promjeni naziva Srebrenice. Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, izjavio je da aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić inicijativom o promjeni imena ovog mjesta pokušava pridobiti najradikalniji dio biračkog tijela.

Grujičić će, podsjećamo, na predstojećim Lokalnim izborim biti samostalni kandidat za načelnika Srebrenice.

-Slikovito rečeno pokušava biti radikalniji od onih koji su prije nešto više od mjesec dana mijenjali nazive ulica u Srebrenici.

Kakav god ishod ove inicijative da bude, ista će biti upućena na odlučivanje Ustavnom sudu BiH, a ja zaista ne sumnjam da će je Ustavni sud proglasiti neustavnom, rekao je Duraković u izjavi za Oslobođenje.

Potom je kazao da lokalne vlasti, kao i predsjednik RS Milorad Dodik ne mogu promijeniti sudski utvrđene činjenice.

-Genocid koji su počinili pripadnici VRS je presuđen, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 11. juli uvrstila u kalendar svjetskih događaja kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici,

a Mladen Grujičić, Milorad Dodik, SNSD niti bilo ko drugi ne može ni na koji način promijeniti ove činjenice, poručio je.

Na pitanje da li Dodikove i Grujičićeve najave o promjeni imena imaju zakonsko uporište, Duraković kaže da su tu stvari prilično jasne.

-Na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske “inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva”, a ja zaista ne znam koji bi to racionalni i opravdani razlozi mogli biti a da ujedno ne krše Krivični zakon BiH, kazao je Duraković.

U zaključku razgovora, potpredsjednik RS je naglasio da je sama priča oko promjene naziva Srebrenice jednako rizična kao i priča o otcjepljenju odnosno “mirnom razdruživanju”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.