Veoma kategorična reakcija iz OHR-a je pristigla zbog posljednjih događaja: “Smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Opštine Srebrenica šalje pogrešan signal”

Za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za mjesta kao što je Srebrenica, izuzetno je važno da postoji inkluzivnost u pogledu sudjelovanja u javnom i političkom životu kako bi se osigurala što bolja zastupljenost interesa svih građana – rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom nedavne smjene zamjenika načelnika Opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.

Pogrešan signal

Iz OHR-a s tim u vezi podsjećaju da, prema ustavnom i zakonskom okviru entiteta RS, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u organima jedinica lokalne samouprave, uključujući i funkciju zamjenika načelnika.

-Smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Opštine Srebrenica šalje pogrešan signal”, navode iz OHR-a i dodaju:

“Posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik”.

“Na taj način se naštetilo uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar općine” poručuju iz OHR-a.

Ispoštovati ustavne i zakonske obaveze

Stoga pozivaju Skupštinu opštine Srebrenice da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

Za smjenu glasalo 12 srpskih odbornika

Na tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj prije sedam dana izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.

Za smjenu je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Na Fejzićevo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

Sjednica Skupštine opštine održana je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.