Specijalni američki izaslanik Gabriel Escobar se video porukom obratio građanima BiH: “Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima”

U sklopu posjete BiH, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastao se u ponedjeljak sa ministrom odbrane Zukanom Helezom, a u utorak je posjetio Memorijalni centar u Potočarima. U saopštenju Ministarstva odbrane se kaže kako je Escobar iskazao „snažnu podršku BiH i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcionišu”.

„Naglasio je da su SAD privržene BiH kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima.

Također je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica BiH izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a”, kaže se u saopštenju.

Ministar Helez, prema saopštenju, je rekao:

„Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH”.

Bilo je govora o ratu u Ukrajini i posljedicama, kao i o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, poput euroatlantskog puta BiH i učešča Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima, stoji u saopštenju.

„SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Posebno smo vam zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru”, rekao je ministar Helez, kako se navodi o saopštenju Ministarstva odbrane.

Danas, zajedno sa američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem, Escobar je u posjeti Memorijalnom centru Potočari, gdje se susreo sa direktorom Centra Emirom Suljagićem.

„SAD ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima”, rekao je Escobar.

“Danas sam posjetio Srebrenicu i Potočare i odao počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka, žrtava genocida koji je ovdje počinjen u julu 1995. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti, te će nastaviti pružati podršku svima koji nastoje pronaći nestale, koji nastoje dobiti odgovore na pitanja, koji pružaju podršku pređivjelima i traže pravdu za počinjena zvjerstva.”

Dodao je kako je imao priliku posjetiti Memorijalni centar i mezarje u Potočarima i lično se uvjeriti u “impresivna nastojanja Centra da se očuva sjećanje na žrtve i da se osigura da cijeli svijet čuje priču o srebreničkom genocidu uz pomoć savremene tehnologije”.

“Bio sam dirnut pričama srebreničkih majki, koje su naglasile važnost pružanja podrške preživjelima i onima koji nastoje sačuvati sjećanje na žrtve.

Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene i ne mogu se osporiti.

Danas je važnije nego ikada suprotstaviti se negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca, jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatnu patnju njihovim porodicama. To također uništava tkivo društva u Bosni i Hercegovini i prijetnja je njenoj stabilnosti”, izjavio je Escobar.

Istaknuo je na kraju kako Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima te da ostaju privrženi podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu.

Pogledajte šta je poručio Escobar.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.