Predsjedništvo SDA donijelo zaključke, burno su reagovali: “Promjena imena Srebrenice ne smije se dozvoliti ni pod koju cijenu”

Predsjedništvo SDA održalo je sjednicu na kojoj su donijeli niz zaključaka. U svom zvaničnom saopćenju naveli su zaključke. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Predsjedništvo SDA odlučno odbacuje namjeru vlasti entiteta RS da otvori raspravu o takozvanom „sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH“.

Ta inicijativa i pokušaj njene realizacije predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Zabrinjavajuće su izjave federalnog premijera Nermina Nikšića da će na taj akt “odgovoriti kada ga dobije i proanalizira”. Ukoliko vlasti entiteta RS dostave takav prijedlog, od Vlade FBiH tražimo da ga, umjesto prijema, protokolisanja ili odgovaranja, odmah proslijede Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Također pozivamo Visokog predstavnika, države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma i članice Vijeća za provedbu mira da u skladu sa svojim ovlastima i obavezama spriječe ovaj pokušaj daljeg podrivanja Dejtonskog sporazuma, te da sankcioniraju inicijatore i realizatore ovog udara na teritorijalni integritet i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o usvajanju Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pravni savjet SDA će analizirati mogućnosti promjene statusa Srebrenice i izmjene propisa po kojima se provode izbori u ovoj općini.

Pozivamo srpski narod da ne slijedi pogubne politike političkog rukovodstva koje im nameće kolektivnu krivicu za genocid i vodi ih u nove krize, blokade i sukobe.

Predsjedništvo SDA najavu rukovodstva entiteta RS o promjeni imena Srebrenice smatra nastavkom genocidne politike. Ova umobolna najava prevazilazi sve dosadašnje metode negiranja genocida. Nakon ubistava Srebreničana, sada se pokušava ubiti i ime Srebrenica, čime režim Milorada Dodika nastavlja genocidni projekat kojeg su predvodili ratni zločinci Karadžić i Mladić.

Promjena imena Srebrenice ne smije se dozvoliti ni pod koju cijenu. Vijeće za implementaciju mira (PIC) i OHR moraju reagirati odlučno i konačno zaustaviti predvodnike fašističke politike.

Predsjedništvo SDA zadužuje ovlaštene predlagače da nastave aktivnosti na pravnom osporovanju izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je kompletan proces izbora HDZ-ovog kandidata bez ikakvog iskustva u pravosuđu proveden brutalnim pravno-političkim nasiljem, kršenjem Ustava, Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predviđenih procedura.

Stranke „Trojke“ iz dana u dan pokazuju da im je interes HDZ-a iznad interesa države. Dosadašnjim ustupcima i predajom bitnih sektora, od kojih je posljednji isporučivanje kontrole nad Regulatornom komisijom za energiju (FERK) HDZ-u, činile su privreme štete državi. Međutim, ustupkom koji vodi slabljenju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su prešli crvenu liniju i nanijeli trajnu i opasnu štetu interesima države.

Predsjedništvo SDA osuđuje pokušaj Tužilaštva BiH da i u djelima „izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje“ stvara vještački balans. Tužilaštvo ima obavezu da procesuira negiranje genocida i stvarno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, što svakodnevno čine političari iz entiteta RS.

Umjesto toga, pokretanjem postupka protiv predsjednika Bakira Izetbegovića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i analitičara Reufa Bajrovića, po prijavi staroj dvije godine, pokušavaju se ušutkati oni koji se suprotstavljaju antidržavnim politikama.

Članovi Predsjedništva SDA stoje uz svaku riječ koju je predsjednik Izetbegović izgovorio, jer nijedna nikada nije bila usmjerena protiv drugih naroda i vjera.

Zaštita interesa države, pozivi na oprez bošnjačkom narodu koji je preživio genocid, kao i pozivi na jačanje odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom i zakonima – što je u svojim javnim istupima činio i predsjednik Izetbegović – naša su obaveza koju ćemo nastaviti da ispunjavamo.

Predsjedništvo SDA traži smjene svih aktera koji su omogućili da narko-kartel stupi u kontakt sa MUP-om Fedracije BiH i donira opremu Specijalnoj jedinici FUP-a.

Šokantne i uznemirujuće poruke iz Sky aplikacije, koje su se pojavile u javnosti tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, kao i drugi obznanjeni dokazi, pokazaju da narko-kartel ima saradnike u trenutno vladajućim političkim, ali i policijskim strukturama, što predstavlja posebnu prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Uz istragu koju vodi Tužilaštvo, smatramo neophodnim formiranje federalne parlamentarne komisije koja bi utvrdila sve činjenice i aktere povezane sa donacijom uniformi Specijalnoj jedinici FUP-a.

Predsjedništvo SDA upozorava da nametnuta Vlada Federacije BiH svoju nesposobnost kompenzira udarom na džepove građana. Konstantan rast cijena osnovnih životnih namirnica, poskupljenje telekomunikacionih usluga i najavaljeno poskupljenje električne energije ne prate socijalni programi koji bi ublažili udar na osjetljive kategorije stanovništva.

Rast penzija i naknada za boračke kategorije je minimalan, dok su istovremeno ministri sebi povećali plaće za više od 400 KM. Uz rast plaća ministara enormno raste i zaduženje, čiji efekti se za sada ne osjećaju.

Od Vlade FBiH tražimo da osiguraju redovna i vanredna usklađivanja penzija i jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od najmanje 100 KM. Tražimo i hitno donošenje fiskalnih zakona kako bi se omogućili uvjeti za minimalnu plaću od 1.000 KM, što je Vlada već ranije obaćala pa prevarila građane.

Predsjedništvo SDA pozdravlja postizanje sporazuma BHRT-a i Federalne televizije o nastavku prikupljanja i raspodjeli sredstava od pretplate.
Bespotrebnim odbijanjem Uprave BHRT-a da na početku godine potpiše ugovor, javnim medijskim servisima je pričinjena znatna materijalna šteta i dodatno otežano funkcionisanje. Od Vlade FBiH tražimo da 3 miliona KM iz sredstava RAK-a ne koristi za vlastiti PR i stranačke medije, već da ukupan iznos uplati FTV-u, kao i da javnom servisu osigura dodatnu podršku iz budžeta Federacije BiH.

Predsjedništvo SDA na Dan bijelih traka, kojim se obilježava godišnjica početka masovnih ubistava i progona nesrba iz Prijedora, zahtijeva od lokalnih vlasti da konačno omoguće podizanje spomenika posvećenog ubijenoj prijedorskoj djeci.

Osuđujemo pokušaj revidiranja historijskih činjenica obilježavanjem tzv. „oslobađanja Prijedora“, tokom kojeg je ubijeno više od 3.000 civila nesrpske nacionalnosti, među kojima 102 djece, a oko 30.000 ljudi zatvoreno u koncentracione logore.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.