Britanska parlamentarka Alicia Kearns je veliki borac za BiH, otvoreno tvrdi : Morate se odmaknuti od izbornog sistema zasnovanog na etničkoj pripadnosti

Britanska parlamentarka Alicia Kearns veliki je borac za BiH. Sada je komentarisala presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Slaven Kovačević protiv BiH”. Prema njenom mišljenju, radi se o značajnoj presudi suda u kojem je sud presudio da, kako to Kearns navodi, “etno-teritorijalni sistem glasanja u BiH krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima”.

To će, dodaje ona, imati značajne posljedice po Ustav BiH zasnovan na Dejtonu.

Kovačević je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Evropski sud za ljudska prava danas je objavio presudu u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je utvrdio da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno jer mu nije dozvoljeno da zbog etničkog ili teritorijalnog uslova na izborima glasa za kandidate za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH koji bi na najbolji način štitili njegove interese.

“Sud smatra da postojeći ustavni sistem BiH krši pravo na slobodne i demokratske izbore i da je diskriminatoran u pridavanju većeg značaja etničkoj pripadnosti, a ne državljanstvu. Dugo sam tvrdila da je potrebno odmaknuti se od etno-politike”, piše Kearns.

Nastavlja, potom, kako ovakva presuda zadaje težak udarac postojećem sistemu Bosne, koji zadržava privilegije za “konstitutivne narode” zemlje.

Ističe da nacionalne manjine i građani moraju imati isti položaj kao pripadnici konstitutivnih naroda, što trenutno nemaju.

“Presuda također ima ozbiljne posljedice po sastav Predsjedništva BiH i izbore za Dom naroda, gdje su izborni sistemi ukorijenjeni u balansiranju uticaja konstitutivnih naroda. Etno kvote i ograničenja istinske slobode glasa”, kaže Kearns.

“BiH se mora odmaknuti od izbornog sistema zasnovanog na etničkoj pripadnosti, na sistem zasnovan na državljanstvu”, dodaje Kearns.

Naglašava da, ako BiH želi napredovati putem pristupanja EU – tek jučer je Charles Michel najavio veliki pritisak na proširenje EU do 2030. godine – izborna reforma je neophodna.

“Nadamo se da bi presuda Evropskog suda trebala dati poticaj za značajne demokratske promjene”, zaključuje ona.

Oglasili se i iz EU

Glasnogovornica Evropske komisije za proširenje, odnose sa susjedima i međunarodno partnerstvo Ana Pisonero je kazala kako je Evropska unija je pribilježila odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević.

“Evropska unija je zabilježila odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević.

Bosna i Hercegovina treba da ispuni 14 ključnih prioriteta koji su identifikovani u mišljenju komisije iz 2019. kako bi se otvorili pregovori o pristupanju”, kazala je Pisonero.

Naglasila je da se među prioritetima nalazi i dio o osiguravanju da se izbori održavaju u skladu sa evropskim standardima implementacijom OSCE/ODHIR i relevantnih preporuka Venecijanske komisije te osiguravanjem jednakosti i nediskriminacije građana, posebno po pitanju odluka Sejdić-Findci Evropskog suda za ljudska prava.

“Evropsko vijeće je pozvalo bosanskohercegovačke lidere da hitno završe kao najveći prioritet tekuće izmjene ustava i izbornu reformu”, kazala je Pisonero.

Navela je da Evropska unija ostaje dostupna u pogledu toga da podrži strane u BiH u postizanju odluke u skladu sa evropskim standardima i korisne za sve građane Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.