Boris Mijatović, zastupnik njemačkog Bundestaga reagovao na presudu Evropskog suda: “Za Bosnu i Hercegovinu nova presuda iz Strazbura znači uspostavljanje važnih demokratskih temelja”

Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom parlamentu (Bundestag), ocijenio je presudu Evropskog suda za ljudska prava kao zalaganje za više demokratije u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava je objavio presudu u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je utvrdio da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno jer mu nije dozvoljeno da zbog etničkog ili teritorijalnog uslova na izborima glasa za kandidate za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH koji bi na najbolji način štitili njegove interese.

“Za Bosnu i Hercegovinu nova presuda iz Strazbura znači uspostavljanje važnih demokratskih temelja.

U prethodnim postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava građani zemlje su uspješno tužili svoja prava u političkom sistemu.

Međutim, poboljšanja koja je tražio sud još uvijek nisu politički provedena.

Novom i ugodno jasnom presudom sud u Strazburu ne samo da ukazuje na nedostatke u izbornom sistemu, već i predlaže moguće reforme”, stoji u tekstu objavljenom na zvaničnoj stranici Zelenih Njemačke.

“Izborne privilegije za tri ‘konstitutivna naroda’ mogu i moraju biti smanjene.

Evropski sud za ljudska prava uklanja osnovu za etno-teritorijalnu raspodjelu birača. Prema presudi, ova klasifikacija prema etničkim grupama je od sekundarnog značaja za političko predstavljanje.

Sveobuhvatna reforma izbornog zakona mora osigurati da svi građani u Bosni i Hercegovini glasaju ili mogu biti birani – bez obzira na mjesto stanovanja ili etničku pripadnost.

Diskriminacija u političkom sistemu, uključujući i državne funkcije i mandate, mora biti isključena. Sud stoga poziva i na provođenje prethodnih presuda.

S obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, sa zastojima u političkim odlukama i etničko-nacionalističkim provokacijama tri dominantne etničke grupe, ova presuda je prava prilika.

Reforma može donijeti novi zamah, a time i još jedan korak ka članstvu u EU.

Istovremeno bi se mogli uzeti u obzir prijedlozi civilnog društva.

Prije nekoliko godina Vijeće građana je pozvalo na reforme političkog sistema.

Bosna i Hercegovina je multietnička država sa više od tri “konstitutivna naroda”. Vrijeme je da se ova realnost odrazi na politički sistem”, smatra Mijatović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.