Brutalno poklapanje, Željko Komšić žestoko odbrusio Miloradu Dodiku: “Granica ispod koje se ne ide je presuda Kovačević”

Povodom tvrdnji predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska država, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić. Komšić ističe da jedino u građanskoj Bosni i Hercegovini postaju nevažne ideje koje kreiraju konflikte.

“Jedino kao građanska, Bosna i Hercegovina izlazi iz ere konflikta i društvenih podjela, kao i iz pokušaja podjele države. Ideja građanske BiH stvara sasvim novu paradigmu u etničkim i društvenim odnosima.

Postaje nevažno koliko kojih pripadnika bilo koje etničke grupe ima.

Sa građanskom BiH koja garantuje i štiti prava pojedinaca, automatizmom se štite i svi identiteti, uključujući i etničke i vjerske i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Sve ideje koje su kreirale svaku vrstu konflikta u našoj zemlji gube važnost u životu bilo kojeg građanina BiH”, kazao je Komšić.

“Etničke stranke plaše ljude da u građanskoj BiH gube svoje identite do kojih im je stalo.

To je laž i manipulacija.

Upravo su ti identiteti najbolje zastićeni u građanskoj ideji, jer ta ideja štiti pojednice i sve ono što su oni kao ljudi.

Biti Bošnjak, Srbim, Hrvat, Rom, Jevrej itd. u građanskom konceptu nije niti mana niti prednost.

Bitno je kakav je neko kao ličnost, stručnjak, sposoban ili nesposoban, vrijedan, pošten ili nepošten, itd. I to u cijeloj BiH”, rekao je Komšić.

Komšić se osvrnuo i na najave odbacivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević”, kazavši da je presuda istorijski važna za Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o crti ispod koje se ne ide.

“Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa.

Presuda postoji i postojaće bez obzira šta ko o njoj kaže, misli ili radi, i napravila je istorijski presedan važan za Bosnu i Hercegovinu.

Ona sada postaje “donja granica” ispod koje se ne ide”, zaključio je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.