Miro Lazović žustro nakon izjava američkog ambasadora u BiH: “Neka oprosti gospodin Michael Murphy, ali bi bilo bolje da nije ni komentarisao presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura”

Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute zbog antidejtonskog djelovanja koje dolazi iz Republike Srpske i zbog toga smo uradili ono što smo uradili, da objavimo sankcije. One nisu usmjerene protiv Srba, ni protiv građana Republike Srpske, već prema pojedincima koji imaju pojedinačnu odgovornost koju moraju prihvatiti. Ovo je rekao ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, u intervjuu za BHT1.

Govorio je i o presudi u slučaju Kovačević koju je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a nakon toga oglasio se Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Govoreći o presudi suda u Strazburu u predmetu Kovačević i njenoj implementaciji, Murphy je rekao da je prilično jasno i da je EU to već rekla da provedbe treba provesti.

“Postoji obaveza da se provodi ono što je sud rekao i presudio. Što se tiče baš ove presude, još uvijek nismo vidjeli potpunu presudu, tako da nismo mogli to detaljno čitati.

Treće što želim reći da implementacija zavisi od lokalnih političkih aktera. Mi smo posvećeni tome da im pomognemo da to urade, angažovani smo godinama da se to postigne.

Vidimo da ne postoji spremnost političkih stranaka da se angažiraju, da pregovaraju, da dođu do kompromisa. Ako stranke odbijaju da se to uradi, biće skoro nemoguće provesti presudu”, kazao je Murphy.

Također je istakao da budućnost BiH treba da bude integracija u evroatlantske institucije i da građani ove zemlje to žele.

“Ne možete doći do tog puta ako ne radite naporno na tom putu. Cijena će biti ogromna po građane ove zemlje ako političari ne budu radili odgovorno i u interesu građana”, istakao je.

“SAD su jako zabrinute zbog antidejtonskog djelovanja koje dolazi iz Republike Srpske i zbog toga smo objavili sankcije.

Želim biti jasan u vezi s tim: ove sankcije usmjerene su protiv pojedinaca zbog njihovog djelovanja.

Nisu usmjerene protiv Srba, nisu usmjerene protiv građana RS, one su usmjerene na pojedince i njihovo djelovanje koje je antidejtonsko i imaju pojedinačnu odgovornost. Moja će Vlada nastaviti smatrati odgovornim ljude koji djeluju antidejtonski”, napomenuo je Murphy.

“SAD prvo vrlo detaljno analiziraju dokaze, postoje procesi prije nego što objavimo sankcije. Ako nastave djelovati antidejtonski i koruptivno, mi ćemo nastaviti djelovati protiv toga.

Idealno bi bilo da se promijeni pristup političkih lidera u ovoj zemlji što se tiče tog ponašsanja, ali ako se ne promijeni, SAD će i dalje smatrati pojedince koji se tako ponašaju odgovornim”, kaže Murphy.

ČITAJTE I OVO: Miro Lazović očitao lekciju Čoviću, Dodiku i ostalim: Stigla je poruka koja im mora biti jasna, šta su sebi umislili?

Nakon intervjua Murphya koji je emitovao BHRT, oglasio se Miro Lazović.

“Neka oprosti gospodin Michael Murphy, američki ambasador u BiH ali bi bilo bolje da nije ni komentarisao presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura po apelaciji Slavena Kovačevića.

Svojim stavom samo je ohrabrio protivnike presude, pogotovo Čovića i Dodika a lidere TROJKE oslobodio odgovornosti jer oni bi kao htjeli implementirati presudu ali to neće njihovi koalicioni partneri HDZi SNSD”, naveo je kratko Lazović na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.