Britanski premijer Rishi Sunak otvoreno podržao Bosnu i Hercegovinu: Poduzet ćemo mjere protiv onih koji ugrožavaju suverenitet BiH

Britanski premijer Rishi Sunak poručuje svima koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH da ih sljeduju “mjere”. Sunak je ovo kazao tokom sjednice Komiteta za vezu britanskog parlamenta, a kojeg čine predsjednici svih parlamentarnih komiteta, i koji redovno ispituje premijera o radu vlade i njenim mjerama.

Britanski premijer je pored BiH govorio i o Kosovu kao dio odgovora na pitanje predsjedavajuće Komiteta za vanjske poslove Alicie Kearns.

“Prva stvar koju treba reći je da mi, Vlada u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i nastaviti ćemo poduzeti mjere protiv onih koji to ugrožavaju. Posebno smo zabrinuti, posebno sam zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova, sa čim ćete biti upoznati. Zaista osuđujemo ničim izazvane napade demonstranata na osoblje KFOR-a.

Ministar vanjskih poslova je već rekao premijerima Kosova i Srbije da lideri u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da smanje tenzije i spriječe dalje nasilje.

Naše je gledište da moramo pronaći put natrag u dijalog koji vodi EU. Glede EUFOR-a, smatramo da je ključan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Naše neučešće ne odražava važnost operacije za mir i stabilnost u regionu. I nastavićemo da istražujemo mogućnosti za proširenje saradnje sa misijom”, kazao je britanski premijer – prenosi N1.

Sunak je također komentarisao i stanje u Ukrajini pa je kazao kako će se o različitim modelima sigurnosnih garancija razgovarati na samitu u Viljnusu iduće sedmice.

O članstvu Ukrajine u NATO nije želio govoriti, kao ni drugi zapadni lideri, napominjući da će se o tome govoriti kada završi rat.

“Mislim da smo, kao što svi znaju, dali 2.3 milijarde funti vojne podrške Ukrajini ove godine, što odgovara onome što smo dali prošle godine, što nas, vjerujem, stavlja na drugo mjesto nakon Amerikanaca.

Ali mislim da je to ne samo kvantna podrška, nego i vrsta podrške u kojoj smo stalno bili ispred u vrsti sposobnosti koje pružamo Ukrajincima i obučavamo ih.

Vidjeli ste to sa glavnim borbenim tenkovima, koje smo prvi najavili da ćemo ih obezbijediti zapravo. Aonda i nedavno oružje dugog dometa Storm Shadow koje ima koristan utjecaj na trenutno stanje sukoba i nastavit ćemo to činiti.

Prioriteti ostaju u mogućnosti da se Ukrajincima pruži podrška koja im je potrebna”, poručio je Sunak.

Samit u Viljnusu je trebao biti i samit na kojem se trebao birati i novi generalni sekretar NATO-a, jedan od glavnih kandidata bio je britanski ministar odbrane Ben Wallace međutim saveznici su odlučili produžiti mandat aktuelnom generalnom sekretaru Stoltenbergu.

Tako da Sunaku sada ostaje da pokuša iduće godine osigurati čelno mjesto u NATO-u za britanskog kandidata.

Kako saznajemo, upravo počinje sastanak između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rishija Sunaka.

Više detalja slijedi nakon sastanka.

Podsjećamo, Denis Bećirović posljednjih nekoliko dana boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prvo je boravio u Ambasadi BiH u Londonu razgovarao je sa predstavnicima organizacije BH UK Network (Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji).

Nakon toga je razgovarao sa predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Ališom Kerns (Alicia Kearns) “o ugrožavanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o definiranju konkretnih odgovora na separatističke poteze neodgovornih političara iz bh. entiteta RS”.

Nakon toga je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i razvoja Jamesom Cleverlyjem i specijalnim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Stuartom Peachem o potezima organa bh. entiteta RS kojima se ugrožavaju Dejton i ustavni poredak BiH.

Današnji sastanak sa premijerom Sunakom svakako se može nazvati krunom Bećirovićeve posjete Ujedinjenom Kraljevstvu. Očekuje se da će član Predsjedništva BiH britanskog premijera informisati o posljednjim Dodikovim napadima na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Velika Britanija je uvela sankcije Dodiku i Željki Cvijanović u aprilu prošle godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.