Bruka i sramota u Parlamentu BiH: Da li znate pravu istinu? Pogledajte kako se blokira nabavka vakcina u BiH!

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili su izmjene i dopune Krivičnog zakona, čije su usvajanje po hitnom postupku predložili delegati Denis Bećirović i Zlatko Miletić.

Ovim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona bilo je predviđeno definisanje pojma mržnje kao pobude za izvršenje krivičnog djela. Bile su predložene i kazne za one koji počine ovo krivično djelo poricanjem genocida i zločina protiv čovječnosti, dodjelom priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima, kao i dodjelom naziva javnom objektu po presuđenom ratnom zločincu.

– Ovakvih slučajeva glorifikacije ratnih zločinaca ima u redovima svih naroda. I vrijeme je da se s tom praksom prekine – rekao je, između ostalog, Miletić.

Za izmjene i dopune Krivičlnog zakona nije bilo ni opće ni entitetske većine.

Delegati su definitivno odbili prijedloge dopuna Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, zbog protivljenja delegata iz RS. Dopune ova dva zakona ranije je usvojio Zastupnički dom, na prijedlog Kluba zastupnika SDA.

Cilj je bio ubrzati i pojednostaviti nabavku vakcina. Dopune zakona nisu prihvaćene na jednoj od prethodnih sjednica Doma naroda s obzirom na to da su protiv bili delegati iz RS, te je komisija Kolegija pokušala postići saglasnost, no to nije uspjela. Izvještaj komisije bio je danas na dnevnom redu.

Delegati su danas na sjednici Doma naroda izvršili i neka imenovanja, nakon što je to učinio Zastupnički dom.

Tako je Dom naroda PSBiH imenovao Larisu Demirović za članicu Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu, zatim Dragana Bilića, Radomira Pašića i Ervina Bibanovića, te Natašu Golić i Tomislava Ćužića za članove Ureda za razmatranja žalbi u podružnici Banja Luka, kao i Mirjanu Antunović, Amara Hadžiomerovića i Iliju Ignjatića, te Samira Šehovića i Josipa Dragića za članove Ureda za razmatranje žalbi u podružnici Mostar.

Imenovano je i sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, i to Sanjin Kodrić, Suad Kunosić, Luciana Boban, Zorana Štaka, Nedeljko Stanković, Dino Mujkić i Marko Odaka.

Dom naroda PSBiH imenovao je Aminu Hadžibegić – Bicciato i Darka Radića za predstavnike akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a Ivana Ćubelu za predstavnika nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije.

Odbijena je delegatska inicijativa Denisa Bećirovića o formiranju Vrhovnog suda BiH.

Sjednica Doma naroda završena je davanjem saglasnosti za ratifikaciju 15 sporazuma, amandmana i ugovora.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.