Bruka i sramota u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, pa kako ih nije stid? Danas nije usvojena nijedna odluka, ANP povučen s dnevnog reda

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je prokomentarisala zasjedanje Vijeća ministara, koje nije usvojilo nijednu odluku s obzirom na to da ministri iz RS bez imalo stida nisu željeli glasati ni za jednu odluku korisnu za državu.

“Rad Vijeća ministara BiH još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega smo morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen”, kazala je Turković.

Predsjedavajući Tegeltija je povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu.

“Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju sa NATO, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda.

“Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka zbog čega smo tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH”, naglasila je Turković.

Predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić izjavio je danas da je na njegov zahtjev, uz podršku Vjekoslava Bevande i Bisere Turković kao i ostalih ministara iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, s dnevnog reda Vijeća ministara povučen Prijedlog programa reformi BiH 2021.

“Kao ovlašteni predlagač u ime Komisije za saradnju s NATO-om i u skladu s najavama da bi ta važna tačka, taj formalno-pravni i politički okvir saradnje BiH i NATO-a mogao biti neizglasan na Vijeću ministara, povukao sam je s dnevnog reda sa zahtjevom predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji da je uvrsti na narednu sjednicu”, rekao je Brkić novinarima.

On je naveo da je u skladu s najavom predsjedavajućeg Vijeća ministara da će biti protiv svih odluka, na ovaj način Program reformi ostavio u proceduralnom životu.

“Ukoliko bi se dogodilo da nema konsenzusa u Vijeću ministara za njegovo usvajanje, to bi značilo, uslovno rečeno, i kraj tog dokumenta”, pojasnio je Brkić, koji je i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

On je naglasio da su u Komisiji za saradnju s NATO-om svi članovi učestvovali u izradi dokumenta konsenzualno, bez obzira na to iz koje stranke dolaze i kojem konstitutivnom narodu pripadaju.

“Iz tog razloga smatram da je moja odgovornost da se omogući Vijeću ministara da se u konsenzusu, kako je napravila Komisija za saradnju s NATO-om, usvoji program reformi u nadam se skorom vremenu”, rekao je Brkić.

On je dodao da optimizam izvlači iz konsenzusa svih koji su radili u komisiji i saglasili se s Programom reformi za 2021. godinu.

Brkić očekuje da predsjedavajući sazove novu sjednicu Vijeća ministara, na kojoj će biti usvojen ovaj dokument, za koji je napomenuo da ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.