“Brzo će 30 godina kako ste u ovoj emisiji čuli najavu – Dobro veče, ovo je rat. I niste vjerovali. Kao što nisu povjerovali ni Ukrajinci”

Senad Hadžifejzović, nakon pauze, zbog zdravstvenih razloga, ponovo je vodio kultni Centralni dnevnik na Face.

Krenuo je sa uvodom: “Za 35 dana biće tačno 30 godina kako ste u ovoj emisiji čuli najavu – Dobro veče, ovo je rat. I niste vjerovali. Kao što nisu povjerovali ni Ukrajinci”, kazao je Hadžifejzović.

“Potom se oglasila Amerika s podrškom BiH, ali sa zadrškom – nema slanja oružja u BiH.

Kao u Ukrajini – američka podrška, čak i oružje, ali zadrška – nećemo ratovati u Ukrajini niti za Ukrajinu. Onda se pojavila Evropa – polako je uvodila sankcije napadačima na BiH. Kao u Ukrajini – Evropa polako uvodi sankcije napadačima na Ukrajinu. I ostalo je isto kao prije 30 godina: napadač ganja, traži predsjednika države, on im je meta.

Savjet bezbjednosti osuđuje. Cijeli svijet podržava suverenitet napadnute zemlje. Evropske zemlje prihvataju izbjeglice. Svi pozivaju „zaraćene strane“ na prekid vatre i mirovne pregovore. Uskoro će krenuti i humanitarni konvoji. Kako Evropa može sebi da dozvoli da, nakon Sarajeva i BiH, nakon onog „nikad više“, bukne joj rat u sred avlije?

Da li zato što to i nije Evropa, već skup, birokratska skalamerija, galimatijas zemalja, interesa, lobija, dilova, talova? Sličnosti između Kijeva i Sarajeva, u prva dva dana – civili na ulicama Kijeva brane grad, kao i u Sarajevu. Razlike? – Kijev pada. Sarajevo nije palo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.