Budući “Zmaj” nemilosrdno trese mreže, priznao je: “Učim bosanski, volim ćevape, zvali su me”

Dolazi smjena zlatne fudbalske generacije BiH. Od tima koji je igrao u Brazilu na Mundijalu prije osam godina ostali su samo Džeko, Pjanić, Kolašinac i Bešić, tako da Zmjaevi moraju graditi novu generaciju.

Fudbaler Stal Mielec Said Hamulić, potencijalni bh. reprezentativac jedan je od najboljih strijelaca poljske Ekstraklase govorio je za Novi Dan N1 televizije.

N1: Stal Mielec je poljska ekipa koja je prava senzacija u najjačoj fudbalskoj ligi te države. Saide, jedan ste od nekoliko stranca u ekipi, vaš klub može biti i više nego zadovoljan za sada vašim angažmanom, zar ne?

Hamulić: Mislim da mogu, jer kada je počela sezona, svi, mediji u Poljskoj i van Poljske, su mislili da ćemo biti prvi tim koji će ispasti iz Ekstraklase. Sada smo peti i smatram da smo do sada svima pokazali da griješe. Na pravom smo putu.

N1: Drugi ste strijelac lige sa 9 pogodaka i 2 asistencije u 16 utakmica, vodeći strijelac Davo fudbaler Wisle Plock ima samo jedan pogodak više? Smatrate li da igrate u najboljoj formi od početka vaše karijere?

Hamulić: Ne volim da govorim o tome, ali ne mislim tako. Mogu mnogo napredovati, biti bolji. Ne osjećam kao da igram na 100%, jer na kraju krajeva igram u Mielecu, ne Legiji iz Varšave, gdje dominirate svaku utakmicu. Stoga mislim da nisam, recimo to tako, u najboljoj formi. Jesam u dobroj formi, ali mislim da mogu i bolje. Vrijeme će pokazati.

N1: Ono što sigurno zanima javnost u BiH jeste, da li imate pasoš BiH i imate li volju i želju da igrate za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine?

Hamulić: Da, imam bosanski pasoš. Sada bih trebao govoriti na bosanskom, sve razumijem, ali ponekad, kao na primjer u ovom intervjuu, ne volim kada istinski ne mogu reći ono što želim. Da li želim igrati za reprezentaciju, postoje glasine da me žele pozvati, uvijek im kažem, ako me žele možemo potražiti rješenje i možda se i mognem priključiti.
N1: Da li vas je ikada iko kontaktirao iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine?

Hamulić: Kao što svi znaju, Bosna u ovom trenutku nema prijateljskih utakmica. Ne mogu me pozvati ako nema prijateljskih utakmica. Najprije savez mora dogovoriti prijateljsku utakmicu, prije nego odluče da li me žele ili ne. Tako da je do njih, ne mene.

N1: Koja je vaša poveznica sa Bosnom i Hercegovinom, ko od vaših članova porodice je iz BiH?

Hamulić: Oba roditelja su mi iz Bosne. Majka mi je iz Bosanske Krupe, da budem iskren ne znam odakle mi je otac, jer on više nije živ, Dakle to je moja veza, oba su mi roditelja iz Bosne, ali ja sam rođen u Nizozemskoj i zato jezik ne govorim 100% dobro. Dakle to je moja veza.

Stal Mielec
N1: Koliko često dolazite u Bosansku Krupu i BiH? I sigurno da vam je bitno vaše porijeklo?

Hamulić: Pokušavam doći u posjetu svake godine. Prošle sam godine bio u Bosanskoj krupi i Sarajevu, proveo tu neko vrijeme s porodicom. Barem jednom godišnje pokušavam doći u Bosnu. Ali, ponekad, uz moj raspored nemam puno vremena. Tako da zavisi od situacije.

N1: Saide za kraj malo da odmorimo od fudbalskih tema, recite mi šta najviše volite pojesti od naše bosanske hrane?

Hamulić: Znam da nije zdravo ali volim ćevape. Svaki put kad dođem u Bosnu, jedem ćevape. To je prva stvar koju uz coca colu naručim. Volim to, znam da nije zdravo, ali kada imam slobodan dan, mogu malčice varati i onda i jedem.

N1: Koju bosanskohercegovačku muziku volite da slušate? Recimo neka sevdalinka ili naša bosanska pjesma?Koju bosanskohercegovačku muziku volite da slušate? Recimo neka sevdalinka ili naša bosanska pjesma?

Hamulić: Da budem iskren ne slušam bosansku muziku i možda zato i ne znam toliko dobro jezik. Generalno ne slušam muziku, ali ako slušam, onda je to francuska ili engleska.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.