Burna politička jesen počinje, Čengić oštro kritikovao vodeće ljude SDP-a: Nikšić i ja se slažemo da sam njegova najveća greška, Stojanović je frustriran

Irfan Čengić, SDP-ov kandidat za načelnika sarajevske Opštine Stari Grad, tokom gostovanja u Danu uživo na N1 složio se sa konstatacijom lidera svoje stranke Nerminom Nikšićem kako je on njegova “najveća greška”. Tom prilikom napomenuo je kako je 2018. godine, kada je on bio generalni sekretar stranke, SDP ostvario najbolji izborni rezultat u posljednjih deset godina, kako je naveo “bolji i od ovog posljednjeg”, i ubrzo je smijenjen.

Dodao je kako razumije “frustracije” stranačkog kolege i potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića koji je za N1 kazao da ne vidi razlike između Čengića i njegovog protukandidata iz SDA, Dženana Selimbegovića.

Ima kolega iz SDP-a BiH koji ne podržavaju vašu kandidaturu. Kako to komentarišete? Potredsjednik FBiH Igor Stojanović kaže kako ne vidi neku razliku između vas i vašeg protivkandidata?

Shvaćam Igorove frustracije. On je frustriran i sa mnom, i sa Adnanom Štetom i sa Benjaminom Karić.

Mi dobivamo više glasova u njegovoj mahali nego on. U njegovoj mahali žele da ih mi predstavljamo i on živi sa tim frustracijama.

Ima tih aluzija kako ste bliži SDA, nego SDP-u?

Ne mogu naći ni jedno moje glasanje koje nije u skladu sa programom SDP-a, a ja njihovih mogu.

Oni nemaju niti jedan usvojeni zakona iza sebe, možda je i to problem, za razliku od mene koji imam usvojenih nekoliko amandmana i zakona.

Ja se samo držim programa SDP-a. To što je njima danas HDZ super, a jučer nije bio – to je njihov problem. Imam razmimoilaženja s njima jer se držim programa SDP-a. Po tom programu piše da ne možemo biti u koaliciji sa SNSD-om.

Pa kako bi onda formirali vlast?

Mogli smo sa opozicijom iz RS-a.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je kako ste njegova najveća greška?

Tu se slažemo i ja i on. Tad (2018. godine) smo ostvarili najbolji rezultat u posljednjih 10 godina kad sam bio generalni sekretar. 2018. smo mogli mnogo više dobiti, ali smo bili principijelni.

Sjećate se šta nam je SDA nudila? Činjenica je da smo 2018. imali najbolji rezultat. Mi smo kasnije svuda izgubili glasove osim u organizaciji koju je vodio Šteta, u kojoj sam ja bio dio tima.

Mi smo 2018. mogli dobiti mnogo više (nego sada), HDZ i SDA su nam nudili šta hoćemo samo da napišemo.

Tad nam nije trebao Schmidt ili ko je već bio visoki predstavnik. Mi smo 2018. izabrali predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvira Karajbića bez HDZ-a i SDA.

Sad smo jedva izabrali sa HDZ-om. Tada je SDP skupio 52 ruke u Predstavničkom domu FBiH.

Pogledajte gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.