Burna reakcija SDA: Dogovor Trojke, SNSD-a i HDZ-a na Dodikovom privatnom imanju opasnost za državu

Dogovor predsjednika SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke postignut na Dodikovom privatnom imanju predstavlja novu opasnost po interese države i Bošnjaka, posebno na području entiteta RS poručili su iz SDA. “U dokumentu nazvanom „Dogovor lidera političkih stranaka u BiH na sastanku održanom 18. januara u Laktašima“, kojeg je objavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, niz je spornih tačaka. Ukoliko bi bile implementirane, izazvale bi nepopravljivu štetu, čak i veću od one koju je SDP prije nekoliko godina napravio glasanjem za Zakon o prebivalištu.” poručili su iz SDA.

Iz SDA kažu da” objavljeni dokument potvrđuje da su stranke Trojke godinama obmanjivale građane tvrdeći da žele fer, poštene i transparentne izbore.”

“Kada svoje stavove treba da potvrde konkretno, glasanjem za SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koje će to omogućiti, SDP, NIP i Naša stranka postižu dogovor sa SNSD-om i HDZ-om da taj zakon ne podrže u Domu naroda PSBiH, iako su ga podržali u Zastupničkom domu.

Time građanima jasno poručuju da su im vlastite fotelje i interesi SNSD-a i HDZ-a, mnogo važniji od poštenih izbora.

Osim toga, očito kupuju vrijeme i žele onemogućiti da Visoki predstavnik nametne izmjene zakona koje se odnose na integritet i transparentnost izbora.” stoji u reakciji iz SDA i dodaju:

“Također, pristajanjem na podizanje izbornog cenzusa na 4, odnosno 5 posto, Bošnjake u entitetu RS dovode u situaciju da će u svega nekoliko općina imati svoje predstavnike i dovesti u pitanje njihovo učešće u entitetskoj skupštini i Vijeću naroda, kao i izbor državnih zastupnika Bošnjaka iz entiteta RS.

Niz je i drugih spornih tačaka u dokumentu koje se odnose na izborni zakon, koje će biti predmetom posebnih analiza, a vjerovatno izazvati i rekacije međunarodnih organizacija.

Posebno je zabrinjavajuće da Trojka pristaje da se u funkcioniranju Centralne izborne komisije primjenjuju iskustva iz Srbije, države u kojoj svaki izbori dovedu do protesta i reakcija iz demokratskog svijeta zbog brojnih nepravilnosti.

Da Trojka nastavlja sa servilnom politikom prema Dodiku i Čoviću, potvrđuje i dio dogovora o raspodjeli neraspoređenih sredstava od akciza između entiteta, kojim se favorizuje entitet RS, a Disktrikt Brčko potpuno izostavlja iz raspodjele, što je nedopustivo.

Indikativno je da Trojka već u nekoliko navrata izlazi u susret Dodiku pri raspodjeli novca, kao što je to uradila i u slučaju kupovine zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) od njegovog kuma.

Slično je i sa raspodjelom 37 miliona prihoda Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), gdje Trojka, iako se populistički govori o spašavanju BHRT-a, pristaje da državni javni servis dobije svega 40 posto sredstava, umjesto da većina tog novca bude iskorištena za podršku upravo ovoj medijskoj kući. Umjesto da BHRT dobije najmanje 60 ili 70 posto sredstava, većina novca će biti usmjerena prema medijima u entititetima, i to ne javnim servisima.

Tako će, prema dogovoru, vlade entiteta odlučivati koji mediji će dobiti novac.

S obzirom na dosadašnji odnos Trojke prema HDZ-u, vrlo je izvjesno da će dio novca biti preusmjeren Čovićevoj TV „Herceg Bosne“, kao i privatnim medijima koji servisiraju Trojku.” saopštili su iz SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.