Burno kod Hadžifejzovića: Stevandić: 95 posto imovine je već uknjiženo na RS!; Begić: Kako je uknjiženo, tako će biti i rasknjiženo!

U Centralnom dnveniku kod Senada Hadžifejzovića gosti su Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i Nenad Stevandić i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Begić je na početku obraćanja poručio da HDZ želi da Dom naroda po hitnom postupku usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona.

“HDZ sa SNSD-om ima većinu! Moglo bi se desiti da se prijedlog usvoji, imaju oko 8 ruku! Ako bude usvojen na Domu naroda, ide na državni parlament. Taj prijedlog nema veze sa provođenjem presuda evropskog suda za ljudska prava, nego uvodi nove elemente diskriminacije! Time bi se Čović unio u državne insitucije! Ima on i plan B i plan C”, kazao je Begić.

Stevandić je istakao prvo da RS ne priznaje Schmidta jer nije izabran u skladu sa pravilima.

“Njegove odluke u RS-u se ne primjenjuju! Veliki dio imovine, oko 95% je već uknjižen na RS! To je problem za Schmidta, nije za nas.

Begić: Kako su uknjižili, tako će i rasknjižiti imovinu! Država BiH je postojala i prije i poslije Dejtona, država BiH je učestvovala u procesu sukcesije! Država je postojala prije entiteta! Treba razlikovati vlasništvo imovine i pravo na upravljanje imovinom! Politike treba uskladiti sa principom vladavine prava. U RS-u se netačno tumači procedura imenovanja visokog predstavnika!

Stevandić: U Ustavu BiH nema ničega što reguliše imovinu BiH!

Begić: Ima! Pročitajte član 1 Ustava!

Stevandić: Neću kafansku raspravu, služim se argumentima! Vaša partija je predložila ustavni amandman kojim bi se imovina upisala u vlasništvo BiH, a to znači da ona nije dio Ustava BiH! Entiteti prave BiH, a ne BiH entitete! Imovina uknjižena na RS će ostati njena imovina!

Begić: Ona će se morati rasknjižiti!

Stevandić: Nema načina da mi rasknjižimo to, imovina je vlasništvo RS-a! To su besmislene stvari!..

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.