Burno su reagovali Milorad Dodik i Željka Cvijanović zbog poteza Denisa Bećirovića, evo šta o svemu poručuju

Nakon što se pojavila informacija da je Denis Bećirović u zvaničnu proceduru uputio preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, burno su reagovali Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Naime, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je 7. februara ove godine u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

“Centralno mjesto u prijedlogu Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema EU i Energetskoj zajednici, a sa ciljem uspostave jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

Prijedlog je upućen s ciljem rješenja pitanja diverzifikacije izvora i boljeg snabdijevanja prirodnim gasom, sa boljim cijenama i drugim povoljnijim uslovima za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Također, to je važan korak u rješavanju otvorenih postupaka prema BiH od strane Energetske zajednice.

Ovakav sistemski pristup u rješavanju pitanja iz oblasti energetike usvajanjem jedinstvenog, adekvatnog i funkcionalnog zakona o gasu sa uspostavom državnog regulatora za oblast prirodnog gasa predstavlja jedini ispravan način rješavanja i pitanja pojedinačnih projekata u ovom sektoru.

Time se napuštaju neodgovarajući i evidentno neuspješni dosadašnji pristupi regulacije ovog sektora u zajedničkom paketu sa električnom energijom, ali i pristup zanemarivanja gasnog sektora i fokusiranja samo na pitanja regulative iz oblasti električne energije.

Prijedlog Bećirovića odnosi se i na rješavanje alokacije kapaciteta, razvoja transportne mreže, balansiranja, tržišta gasa, uspostave jedinstvenih mrežnih pravila, certifikacije i razdvajanja operatora transportnog sistema i brojna druga važna pitanja za sektor prirodnog gasa”, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Reagovala je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a izjavila je “da je energetika u nadležnosti entiteta”.

“Shodno tome, o tim pitanjima odlučuje Ministarstvo energetike, odnosno Vlada Republike Srpske, kao i Narodna skupština Republike Srpske”, rekla je Cvijanović, komentarišući preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, koju je u proceduru uputio Denis Bećirović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da “neće biti formiran nikakav regulator za gas na nivou BiH i da nema prenosa nadležnosti jer su za pitanja energetike nadležni entiteti”.

“Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ponaša se veoma prepotentno jer zna da pitanje regulatora za gas nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ga pokušava ponovo nametnuti kao temu”, napisao je Dodik na “Twiteru”.

Bećirović je u proceduru uputio preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, u kojoj predlaže ukidanje entitetskih regulatora i uspostavljanje regulatora za oblast prirodnog gasa na nivou BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.