Burno u Predsjedništvu BiH, Šefik Džaferović jako oštro reagovao: “Milorad Dodik mora povući sve poteze koje je poduzeo u prethodnom periodu”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako je najava Milorada Dodika o prolongiranju preuzimanja nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane dodatni zapaljivi potez koji destabilizira situaciju u BiH.

On je naglasio kako Dodik mora povući sve poteze koje je poduzeo u prethodnom periodu što je jedini način na osnovu kojeg se može osigurati mir u državi.

“Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja”, rekao je Džaferović za Anadoliju.

Također, naglasio je kako entitet ne može preuzimati nadležnosti države.

“Ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske, i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama”, jasan je Džaferović.

Na kraju, poručio je kako je od najvećeg interesa za sve da se Dodik zaustavi i tako očuva mir u Bosni i Hercegovini.

“Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir.

Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.