Centralna izborna komisija javno “zavapila” nakon odluke Vijeća Ministara BiH: To i dalje ne omogućava održavanje izbora u BiH!

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) reagovali su nakon što je Vijeće ministara BiH izdvojilo dio novca za održavanje Općih izbora koji se trebaju održati 2. oktobra.

Naime, ministri su danas usvojili Posebnu odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji BiH posuđuje 9,7 miliona KM za provedbu izbora, a od RAK-a, odnosno od prihoda za GSM licence.

CIK, s druge strane, ističe da današnja odluka Vijeća ministara ne omogućava održavanje izbora.

“Sada samo posebna odluka Visokog predstavnika u BiH na puni iznos koji je zahtijevao CIK sa svum ekonomskim kodovima omogućava da provedemo Opće izbore u BiH 2. oktobra 2022. godine”, poručili su iz CIK-a na Twitteru.

Podsjetimo, prema procjenama CIK-a za održavanje izbora potrebno je 12,5 miliona KM, a kako je danas Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH pojasnio nakon usvajanja Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu, današnja sredstva koja su izdvojena idu za čisto finansiranje izbora, a sve ostalo što se odnosi na plate i naknade spada u drugu kategoriji.

Naglasio je i to da je u ovom budžetu sadržano sve ono što je CIK kroz budžetsku proceduru koja traje jako dugo uputilo prema ministarstvu finansija.

I ranije je CIK isticao da Nacrt budžeta ne predviđa dovoljno sredstava u odnosu na njihov zahtjev.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.