Čestitke pristižu sa svih strana, veliko slavlje kod kapitena Zmajeva: Edin Džeko danas slavi 38. rođendan!

Na današnji dan 1986. godine u Sarajevu je rođen Edin Džeko napadač Intera, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine – Bosanac i Hercegovac koji je toliko donio popularnosti svojoj državi da zaslužuje da se ovaj dan posmatra kao nacionalni praznik. U državi koja propada jer se u njoj sve bira “preko štele”, tu veliku prepreku imao je i Edin Džeko koji je čak morao zaprijetiti da će zaigrati za Češku kako bi dobio poziv za BiH.

Do danas je za BiH igrao 133 puta i zabio 65 golova što ga čini ubjedljivo najboljim strijelcem u historiji bh. reprezentacije.

U karijeri je za klubove i reprezentaciju postigao preko 400 golova i osvojio mnoge trofeje.

Karijeru je počeo u FK Željezničar, a kasnije je tresao protivničke mreže igrajući za češke Teplice (2005.), njemački Wolfsburg (2007.), engleski Manchester City (2015.). Od 2016. godine je bio prvi napadač ekipe Rome u kojoj je igrao najbolji fudbal u svojoj karijeri i u kojoj je stekao kultni status i postao prvi kapiten u novijoj historiji koji nije rođen u Rimu. Od ljeta 2021. godine igrao je za Inter, dok je u ljeto 2023. godine prešao u turski Fenerbahce.

“15. oktobar 2003. Željo na Koševu “ganja” Hearts-ovih 2:0 iz Škotske. Pola sata do kraja, na semaforu 0:0. Navijačima ponestaje strpljenja. Iz hiljade grla sa Juga se zaorilo: EDIN DŽEKO, EDIN DŽEKO! Oda reaguje kao po naredbi. 63. minut, igru napušta Adis Obad, a priliku za evropski debi dobija 17-ogodišnjak koji će postati najboljim fudbalerom Bosne i Hercegovine ikada. U igru su ga uveli navijači. Ostalo je historija.” prisjećaju se “Željine Ikone” debija Edina Džeke.

Najviše golova zabio je za Romu – njih 119. Tu je treći strijelac u historiji kluba, te rekorder po broju golova u europskim takmičenjima.

Postigao bi ih vjerovatno puno više u Manchester Cityu, za koji je odigrao najviše utakmica, da je imao više prilike za igru kao što je imao u Rimu ili u Wolfsburgu, pa čak i u Interu.

Roma – 119 golova – 55 asistencija – 260 utakmica
Wolfsburg – 85 golova – 35 asistencija – 142 utakmice
Manchester City – 72 gola – 39 asistencija – 189 utakmica
Inter – 31 gol – 15 asistencija – 101 utakmica
Fenerbahce – 22 gola – 9 asistencija – 36 utakmica
Teplice – 15 golova – jedna asistencija – 36 utakmica
Usti n. Labem – 8 golova
Željezničar – 4 gola

Bio je dugo jedini na svijetu koji je u tri lige petice (u njegovom slučaju Engleskoj, Njemačkoj i Italiji) postigao više od 50 golova, a jedini koji je sustigao njegov rekord je Ronaldo.

U svojoj karijeri je osvojio:

  1. – Titula prvaka Njemačke (Wolfsburg)
  2. – FA Cup Engleske (Man. City)
  3. – Titula prvaka Engleske (Man. City)
  4. – Superkup Engleske (Man. City)
  5. – Titula prvaka Engleske (Man. City)
  6. – Liga kup Engleske (Man. City)
  7. – Kup Italije (Inter)
  8. – Superkup Italije (Inter)
  9. – Superkup Italije (Inter)
  10. – Kup Italije

Edin Džeko je bio najbolji strijelac Bundeslige u sezoni 2009/2010, Serije A u sezoni 2016/2017 i Europa Lige iste sezone.

“U boljoj sam formi nego kada sam bio mlađi. Radim bolje vježbe predpriprema i priprema i mislim da mogu igrati još dugo na visokom nivou. U reprezentaciju BiH ću se odazivati sve dok me selektor bude želio” poručio je prije nekoliko godina Edin Džeko – javlja Reprezentacija.ba.

Na Facebooku se oglasio i Edinov matični klub Željezničar. A potom su se čestitke redale, a Dijamanta nije zaboravio ni Manchester City:

Tu je i Fenerbahce na čiju je čestitku Edin odgovorio na Turskom:

Neka si nam živ i zdrav Edine!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.