Christian Schmidt je to upravo potvrdio odgovarajući na pitanje: “Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH!”

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt.

On je to kazao na današnjoj konferenciji za medije, nakon sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), a odgovarajući na jedno novinarsko pitanje.

“Naredne sedmice će biti podnesen zahtjev Bundestagu koji će omogućiti da se u Butmiru zavijori njemačka zastava”, rekao je Schmidt.

Inače, Njemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji EUFOR-a, ali je nedavno objavljeno da ta zemlja želi rasporediti vojsku kako bi pružila podršku stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, EUFOR je u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Do pojačanja angažmana došlo je nakon ruske invazije na Ukrajinu, kada se počelo strahovati da bi Moskva mogla pokušati izazvati incidente i u drugim zemljama.

Nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) javnosti se obratio Christian Schmidt iznoseći teme sjednice. Dotakao se jučerašnjeg korištenja Bonskih ovlasti kako bi se osigurali izbori u oktobru, te o Izbornom zakonu BiH i drugim temama.

“Dopustite da kažem da sam iznenađen, ovakvo nešto još nisam doživio da se diskutuje da li će se uopšte održati izbori. Izbori su pravo građanki i građana. Zbog toga je od januara međunarodna zajednica pisala pisma Vijeću ministara uz molbu da se konačno pobrinu za sredstva za finansiranje izbora, to je sve trajalo tako dugo”, kazao je Schmidt na početku svog obraćanja.

Zatim je ponovio zadovoljstvo time što je Vijeće “nakon dugih trzavica” donijelo budžet i odlučilo da finansira izbore, ali da nažalost nije bilo u onom okviru kako je to tražio CIK. Zbog toga ističe da je i iskoristio Bonske ovlasti.

“Moglo se desiti da glasački listići ne dođu na vrijeme, a to nije tema o kojoj bi se uopšte trebalo govoriti nego se jednostavno moralo učiniti. Ja sam morao donijeti odluku koju sam i donio jer se finansiranje izbora tiče građana, ali svima poručujem da svi oni koji s političke strane žele izvući poen za sebe i svoju političku stranku, molim vas, ova odluka nije ništa drugo osim podrške izborima, sve ostalo je fantazija”, rekao je Schmidt.

Osvrnuo se i na Izborni zakon BiH kazavši da je “stvarno šteta i tužno” da zajedničkim snagama nismo uspjeli pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona.

“Ovo je poruka za sve konstitutivne narode – moramo imati izbalansiranu situaciju”, rekao je.

Osvrnuo se i na secesionističke aktivnosti Milorada Dodika u Republici Srpskoj izražavajući stav da su se stvari na tom polju promijenile na bolje.

“U RS-u stvari idu u malo racionalnijem pravcu. Vlastita Agencija za lijerkove ili VSTV, takvo nešto sigurno ne bi ostalo bez odgovora.

Poznato je da sam osoba koja drži riječ i to ću biti i u budućnosti u smislu za građane i građanke. Smiruje me da vidim pozitivan pomak u Banjoj Luci i da se određene konstruktivne stvari događaju. Inače nije nešto što će ostati u udžbenicima historije ono što je rekao ambasador Rusije”, rekao je.

Ističe da su razgovarali i o temi državne imovine.

“Imam utisak da se određene stvari i na tom planu pokreću”, rekao je.

Na kraju je kazao kako je na početku označen kao neko ko nema znanja o BiH, ali da je vremenom pokazao to, što je bilo vidljivo i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Dopustite mi molim vas i jednu malu priču. Ja sam bio u Vijeću sigurnosti UN-a. Od 15 članica, svi su tokom mog izlaganja i diskusije bili u New Yorku i sjedili na svojim mjestima, a ruski pokušaj da to zaustavi je propao.

Rezervni plan njegov je bio jako simpatičan, ali su svi ostali saslušati me. Znate da su bili neki komentatori ruski koji kažu da je Schmidt turista u Bosni i Hercegovini. Evo sad sam od turiste postao ekspert za BiH”, rekao je.

Upravni odbor PIC-a poziva vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj (RS) da prekine sve aktivnosti kojima se ugrožavaju državne institucije i krši Opći okvirni sporazum za mir. To uključuje i osiguranje da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim se otežava pristup zdravstvenoj zaštiti i jedinstvenom ekonomskom prostoru, i koji bi ugrozio usklađivanje BiH sa pravnom stečevinom EU (EU acquis), ne stupi na snagu.

“Također je važno da se ne poduzimaju daljnje aktivnosti u vezi s nacrtom zakona o uspostavi Visokoga sudskog i tužilačkog vijeća RS.

Upravni odbor PIC-a pozdravlja odluke visokoga predstavnike od 12. aprila, kojima je suspendirana primjena Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS do njegovog razmatranja od strane Ustavnog suda BiH, te proširen opseg zabrane raspolaganja državnom imovinom u cilju usklađivanja s kasnijim odlukama Suda”, navodi se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a poziva organe vlasti u BiH da se ponovno angažiraju na reformama i bez odlaganja provedu ključne prioritete iz Mišljenja Europske komisije. Upravni odbor PIC-a posebno poziva organe vlasti u BiH da bez daljnjeg odlaganja donesu zakone iz oblasti borbe protiv korupcije na državnoj razini: Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudkom i tužiteljskom vijeću BiH.

Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje što je odluka Vijeća ministara BiH od 6. juna, kojom se dodjeljuju sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za organizaciju općih izbora 2022. 2. oktobra, bila kako zakašnjela tako i nedovoljna.

S namjerom da se osigura da građani mogu ostvariti svoje osnovno ustavno i demokratsko pravo da biraju svoje izabrane predstavnike, Upravni odbor PIC-a podržava odluke koje je visoki predstavnik donio 7. juna.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.