Christian Schmidt reagovao na izjavu Milorada Dodika i pozvao institucije da procesuiraju

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je ponovio stav kako u civilizovanom društvu nema mjesta glorificiranju ratnih zločina i negiranju genocida.

On je kazao da samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumijevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve.

Lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u srijedu je u Banja Luci ponovo negirao genocid u BiH.

Između ostalog, osvrnuo se Dodik jučer i na političke odnose na području FBiH.

“Politička situacija u BiH nestabilna, posebno kada se vezuje na područje FBiH. Još uvijek nije formirana Vlada FBiH.

S druge strane, formirani su zajednički organi instituacija na nivou BiH. To tek treba da pokažu sposobnost i da donosi nadležne odluke.

Mi smo još uvijek istog stava, da je prioritet da se na listu stavi i investiocini radovi koji dolaze iz RS”, kazao je Dodik.

Schmidt je u reakciji, na izjavu entitetskog predsjednika, naglasio kako je prema Krivičnom zakonu BiH negiranje genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično djelo.

“Nadležne institucije trebaju adekvatno istražiti i procesuirati sve takve slučajeve”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Inače, Schmidt je danas odao počast Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim žrtvama trogodišnje opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Trebamo se sjećati žrtava i stalno se podsjećati na vrijednost mira, suživota i zajedničke budućnosti”, rekao je visoki predstavnik.

Podsjetimo, Dubrovčanka Suada Dilberović i Sarajka Olga Sučić, bile su hrabre učesnice demonstracija za mir 1992. godine, koje su ubijene 5. aprila 1992. godine na Vrbanji.

Olga Sučić i Suada Dilberović, studentica Medicinskog fakulteta, prve su žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, mržnje i bezumlja u Sarajevu koje je tog dana opkoljeno.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.