Cijene automobila u Njemačkoj padaju: Veoma povoljni su ovi modeli…

Citroen je nedavno iznenadio sve zanimljivim poslovnim potezom. Francuzi snižavaju cijene i do šest hiljada eura (11.754 KM) po modelu vozila, kako za modele s benzinskom motorima, tako i za električne automobile. Mnogo je razloga za pad cijena. S jedne strane, tu su slabe prodajne brojke marke Citroen.

Osim toga, posebno u Njemačkoj, automobili se sve manje kupuju zbog inflacije i ekonomske nesigurnosti.

Zaostatak u isporuci iz pandemijskih godina, u kojima su trgovci gotovo dodjeljivali željene modele umjesto da ih prodaju, sada je gotov.

Za potez francuske kompanije vjerovatno je zaslužan i ulazak na tržište brojnih kineskih proizvođača automobila s relativno niskim cijenama.

U proljeće 2023. na njemačkom je tržištu bilo samo 30 modela koji su bili dostupni za manje od 20 hiljada eura (39.182 KM), od kojih ni jedan nije Volkswagenov model.

Čak je i VW Polo pomaknuo granice. Najjeftiniji Polo trenutno košta 21.590 eura (42.297 KM), dok je cijena Golfa gotovo 30 hiljada eura (58.774 KM).

Mini-SUV vozila Taigo i T-Cross su jeftiniji, ali i dalje koštaju više od 22 hiljade eura (43.101 KM) svaki.

Paralelno s gotovo apsurdnim cijenama novih automobila, smanjuje se broj malih automobila, što dodatno diže prosječnu cijenu.

Citroen je, na primjer, ukinuo svoju C1 klasu kako bi umjesto toga ponudio nove, skupe električne automobile i moderne SUV-ove. Također, VW Up, Opel Karl i Adam, Peugeot 108 i Ford Ka više nisu dostupni i uslijedit će mnogi drugi modeli.

Klimatska politika EU-a djelimično je odgovorna za smrt malih automobila jer čini male automobile skupljima uz sve strožije standarde, te istovremeno prisiljava proizvođače da prijeđu na električne automobile, bez kojih se ne mogu smanjiti ograničenja voznog parka u EU-u.

Međutim, električni automobili i dalje su uglavnom skuplji od automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem, što povećava prosječnu cijenu novih automobila.

Potez Citroena mogao bi biti tek početak. To pretpostavlja i voditelj platforme za poređenje novih automobila Carwow.

“Pad cijena će se nastaviti i sljedećih nekoliko mjeseci, jer je pritisak među proizvođačima zbog prodaje trenutno ogroman.

U posljednja tri mjeseca vidjeli smo prosječno smanjenje bruto kataloških cijena za 1,7 posto kod svih marki na Carwowu. U poređenju sa majem 2023. čak 2,3 posto”, kaže stručnjak.

Pad cijena znači, između ostalog, da se cijene leasinga smanjuju, a bolje opremljeni modeli visoko subvencioniraju.

Pad cijena je u posljednja tri mjeseca bio najveći za Jeep (minus 12 posto) i Peugeot (minus 10 posto), a slijedi ih Citroen s minus 9 posto.

Kod Volva cijene su snižene 8 posto, a kod Renaulta 5 posto. Kod ostalih navedenih marki smanjenje je manje od 5 posto, pokazuje analiza podataka.

Kada je riječ o električnim modelima, tu su povoljni uslovi između ostalih za Renault Twingo Electric, Cupra Born i Citroen e-C4.

Ali, također možete dobiti povoljne cijene za motore s unutrašnjim izgaranjem, na primjer za Citroen C5 Aircross.

“Citroen je spustio cijene za 13 posto na sve modele. Kako bi smanjivanje cijena bilo moguće, marka više neće nuditi svoje automobile u pet, već u tri nivoa opreme”, pišu njemački mediji.

Također bi moglo doći do novog pada cijena u Tesli.

“Vidimo pad cijena za marke BMW, Citroen, Cupra, Ford, Genesis, Jeep, Lexus, Mitsubishi, Mini, Peugeot, Renault, Tesla i Volvo”, rekao je šef Carwow-a.

Međutim, doista održivi silazni trend u premium segmentu još nije vidljiv, pišu njemački mediji.

Proizvođači i trgovci očito žele što duže zadržati visoke marže na svojim skupim modelima srednje i više klase, piše Fenix-magazin.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.