Cijene u eurima već zbunjuju kupce u Hrvatskoj, evo koliko iznosi 10 najprodavanijih proizvoda

Iako je obaveza dvojnog iskazivanja cijena u eurima i kunama na snazi tek od 5. septembra, odmah nakon što je Hrvatska i službeno ušla u eurozonu, neki su trgovački lanci već istaknuli cijene u eurima.

Kupac je na blagajnu Konzuma u Zagrebu ovoga vikenda došao s 10 kutija instant kafe čija je cijena 74,99 kuna. No, neugodno se iznenadio kad je čuo koliki je račun.

Mislio je da je cijena 9,95, ali radilo se o cijeni u eurima. Prodavačica mu je stoga stornirala račun.

Ovo je samo posljednji u nizu primjera koliko su kupci zbunjeni dvojnim cijenama. Prodavačice kažu da će toga biti još.

Iz Konzuma su prošle sedmice objavili da će svi artikli imati cijenu iskazanu u kunama i u eurima te iznos fiksnog kursa konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica bit će napravljena do kraja jula.

KTC je prošle sedmice također objavio da se odlučio za dvojno iskazivanje kako bi kupcima omogućio što lakšu prilagodbu na novu valutu.

Njihov potez isto je tako zbunio kupca koji je natrpao kolica omiljenim sladoledom misleći da je na akciji. Kad je došao na blagajnu, neugodno se iznenadio. Nakon što mu je prodavačica rekla da je cijena u eurima, sladolede je vratio.

S obzirom na to da kupce već bune dvojne cijene, portal 24sata.hr je provjerio koliko u eurima iznose prehrambeni proizvodi koji se najviše kupuju.

Ovo je 10 najprodavanijih artikala i evo koliko koštaju u eurima:

Hljeb bijeli 600 grama 1,72 eura (12,99 kn), litar svježeg mlijeka je 1,37 eura (10,29), pakiranje od 10 jaja 2,39 eura (17,99 kn), kilogram mrkve 1,06 eura (7,99 kn), kilogram mladog krompira 0,66 eura (4,99 kn), kilogram luka prodaje se po 1,06 eura (7,99 kn).

Litar suncokretovog ulja trenutno je na akciji po 2,39 eura (17,99 kn). Kilogram brašna stoji 1,33 eura (9,99 kn). Što se tiče mesa, u trgovinama je cijena pakiranja od 400 grama pilećih prsa 7,03 eura (52,99 kn), a kilogram svinjetine 6,87 eura (51,77 kn).

Kupce će, kako smatraju prodavačice, cijene u eurima jako buniti, a i one same se boje da im se slučajno ne dogodi da obračunaju cijenu u eurima, a kupcu naplate taj iznos u kunama. Bit će svega, komentiraju.

Cjelokupan proces uvođenja eura podijeljen je u tri faze. Prva se odnosi na prikaz dvojnih cijena i fiksnog kursa. Dvojne će se cijene iskazivati do 31. decembra 2022. na svim proizvodima uključujući i online prodaju.

Druga će faza početi 1. januara 2023. s uvođenjem eura, a važno je napomenuti da će se u kunama moći plaćati do 14. januara 2023., uz povrat novca u eurima. Treća faza odnosi se na razdoblje od 15. januara 2023., kad će euro biti jedina valuta kojom će kupci moći plaćati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.