Član Predsjedništva BiH Željko Komšić otvoreno progovorio: “Nastavak jačanja savezništva sa NATO savezom nakon uspješnog učešća BiH u Madridu je posjeta admirala Rob Bauera”

Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, koji dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, sastat će se sutra u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH, potvrđeno je Feni iz Predsjedništva.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić za Fenu je kazao da posjeta admirala Bauera znači nastavak jačanja savezništva sa NATO savezom nakon uspješnog učešća BiH na Samitu NATO-a u Madridu.

Tokom dvodnevne posjete našoj zemlji planiran je susret Bauera i s načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH Senadom Mašovićem i sa zvaničnicima Ministarstva odbrane.

Bauer je preuzeo dužnost prije godinu dana, a u maju ove godine je posjetio Hrvatsku. Govoreći o situaciji u regionu, tom prilikom je kazao:

– Prisutni smo u Misiji KFOR-a na kosovu, imamo štab u Sarajevu, kao i nekoliko kontaktnih tačaka sa našim predstavnicima u zemljama zapadnog Balkana.

Na taj način pokazujemo da radimo na izgradnji stabilnosti u regionu, tako da ljudi shvate da je potrebno tražiti mirna rješenja za sve nesporazume, izjavio je tom prilikom admiral Bauer.

U Sarajevu će ostati dva dana i tom prilikom će se sastati sa brojnim zvaničnicima, uključujući i ministra odbrane BiH.

Rođen je u Amsterdamu 1962. godine, a dužnost oficira u nizozemskoj Kraljevskoj mornarici obnašao je od 1984. godine.

On je osoba koja savjete svih 30 NATO-ovih načelnika odbrane predstavlja tijelima za donošenje političkih odluka, nakon čega se smjernice i direktive izdaju vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu, vrhovnom komandantu savezničkih snaga za transformaciju i generalnom direktoru Međunarodnog vojnog osoblja.

Admiral Bauer nastoji da bude katalizator između NATO-ovih vojnih vođa.

Bauer je ranije posjetio Hrvatsku, a u posjeti BiH boravi od 18. do 20. jula.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.