Član Predsjedništva BiH Željko Komšić veoma je otvoreno progovorio: “SDA nema osnova za krivičnu prijavu protiv Bradare, oštrica uperena u pogrešnom pravcu”

Stranka demokratske akcije (SDA) nema nikakvog osnova da podnese krivičnu prijavu protiv predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare, izjavio je za BHRT član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić.

Prema njegovim riječima, Bradara je radila sve u skladu sa Ustavom.

“Ona je uradila ono što je u okviru njenih ustavnih nadležnosti. Ona je napravila odluku o imenovanju Vlade. To što je neka parlamentarna većina pokušala na političku silu u Parlamentu nešto da uradi, Bradara nema ništa s tim, da budemo pošteni”, naveo je Komšić.

Istakao je da je “oštrica uperena u pogrešnom pravcu”.

“Ali gospoda iz SDA neće da imenuju prave, odgovorne podstrekače svega toga. To je Američka ambasada”, naveo je.

Kako je rekao, iako sutra ističe zakonski rok od mjesec dana kada bi Vlada Federacije BiH trebala biti imenovana, ona po Ustavu ne može biti formirana bez potpisa oba potpredsjednika FBiH.

“Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu, ona se samo potvrđuje u Parlamentu. Ali ako ne postoji i taj drugi potpis, odnosno potpis gospodina Lende, onda vi nemate ustavnih osnova da tu Vladu potvrdite. Sve što bi išlo dalje od toga i mimo toga je kršenje Ustava i podliježe krivičnom gonjenju”, naglasio je Komšić.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit je “pod strašnim pritiskom” Američke ambasade da nametne neko rješenje.

“U tome imaju podršku Japanaca i Britanaca. Amerikanci su mislili da je će rezultati izbora biti drugačiji, mislili su da će nametnutim izmjenama zakona u izbornoj noći potpuno izbaciti iz SDA”, rekao je Komšić.

Kako je rekao, smatra da izmjenama Izbornog zakona nije postignuto ništa dobro.

“Bojim se da je ovo sve ‘na krivo nasađeno’ i da će se sve urušiti. Međunarodna zajednica, prije svega SAD gurali su priču o izmjenama Izbornog zakona na silu, nismo ništa dobili.. Doveli su nas u politički i etnički zategnutu situaciju”, istakao je Komšić.

Osvrnuo se i na hapšenja visokorangiranih policijskih službenika koji se dovode u vezu sa Skaj i Anom aplikacijom.

“Nemam problem s tim da se procesuiraju sva lica koja se dovode u vezu sa Skaj aplikacijom i Anom, ali nisu to jedini problemi, ima kriminala i mimo tih aplikacija i policija treba da radi svoj posao”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Govorio je i suđenju premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, kojem će danas biti izrečena presuda u slučaju “Respiratori”, o odnosima u regionu, proteklim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se “Komšić podrškom Milu Đukanoviću umiješao u unutrašnja pitanja druge zemlje”, te daljem stranačkom djelovanju…

Pogledajte njegovo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.