Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio da će od Borjane Krišto tražiti odgovore o NATO putu BiH

Predsjedništvo BiH trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ).

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić koji je i lider Demokratske fronte (DF), tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Sporazum su potpisali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

“Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i da li se planira povećanje budžeta posebno za sektor odbrane u tom kontekstu”, pojasnio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da su NATO integracije neophodne za Bosnu i Hercegovinu jer osiguravaju stabilnost i sigurnost te reforme u dugoročnom smislu zbog čega bi bilo loše za BiH, smatra, da se zaustavi taj put.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će podržati Krišto za mandatarku, kazao je da mu ništa neće biti problem ukoliko na pitanja koja ima dobije, prije svega, razumne odgovore te će se ovisno o odgovorima i opredijeliti – javila je Fena.

Inače, Komšić je večeras položio cvijeće na spomen-obilježje ispred Općine Novi Grad Sarajevo povodom obilježavanja 29. godišnjice formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike BiH.

Komšić, koji je bio pripadnik Armije RBiH i nositelj je najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” kazao je večeras da će se uvijek sjećati onih koji su svoj život, dijelove tijela i zdravlje dali za domovinu u najtežim njenim trenucima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

“Bilo bi nemoralno zaboraviti sve one koji su učestvovali u ratu, a to bi trebalo ostaviti i za buduće generacije jer je ljudski da se sjećaju tih ljudi i znaju koliku je žrtvu trebalo podnijeti u ratu da se odbrani BiH – istaknuo je Komšić.

Naglasio je da je ta borba bila veličanstvena jer su pripadnici Armije, ali i MUP-a Republike BiH počeli ni od čega i u ratnim dejstvima formirali su organiziranu oružanu silu Armiju BiH koja je bila spremna da izvrši najkompliciranije borbene operacije.

“Rat ostavlja trajne posljedice na sve nas koji smo to prošli. To će ostaviti trag od kojeg niko i da hoće ne može pobjeći, ali sam ponosan na sve to iako je bilo teško i krvavo, ponosan sam na taj period života i da se čovjek nađe u istoj situaciji ponovo bih isto postupio – zaključio je Komšić.

Nakon što su delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje organiziran je program obilježavanja godišnjice u Multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.