Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić objelodanio je svoje mišljenje: “Progon imama iz Kozarca ima elemente političke i vjerske segregacije”

“Progon imama Amir-ef Mahića iz Kozarca ima sve elemente političke i vjerske segregacije koja se u kontinuitetu provodi u entitetu RS od njegovog postanka pa sve do danas i u potpunosti je u duhu onoga što taj entitet u političkom smislu predstavlja, na čemu je utemeljen i na čemu egzistira”, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Komšić navodi kako druga dimenzija progona upravo otkriva podređen položaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja zbog protivljenja iste politike nema potpisan ugovor sa državom.

“Dakle, Islamska zajednica u BiH ima obaveze, ali ne i prava koja imaju druge zajednice, a status njihovih službenika u enitetu RS je očito i lošiji”, kazao je Komšić.

Ukazao je ovom prilikom i na međunarodnu dimenziju ovog progona.

“Treća dimenzija je ona međunarodna, jer da se ovo dešava bilo kome drugo osim Bošnjacima, odnosno muslimanima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, vjerovatno bi slušali osude od strane međunarodnih zvaničnika, ali u državi u kojoj ona politika koja progoni ujedno i bira sa kojim muslimanima će da obnaša vlast, to nije slučaj”, kazao je član Predsjedništva.

Otuda, kako smatra, i nema jasnih osuda političkog progona kozaračkog imama, progona koji je nastavak iživljavanja nad istim onim ljudima koji su prije trideset godina odvođeni u logore.

“Očekujem da sud u Prijedoru odbaci ovu prijavu,

jer bi odlučivanje po prijavi Okružnog tužilaštva značilo povratak verbalnog delikta i početak političkih progona na vjerskoj osnovi s težim posljedicama, što ovo društvo i ukupno državu može odvesti putem koji niko normalan ne priželjkuje”, poručio je Komšić.

Reagovao je i potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

Duraković navodi kako je medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne nepromišljene izjave imama Mahića, napravilo “slučaj koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa”.

“Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca.”

Ističe kako je u međuvremenu informisan da, u cilju sprovođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu, odnosno iznošenju nesmotrene izjave.

Duraković navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u entitetu Republika Srpska i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH.

“Svi kojima su mir i suživot na prvom mjestu, a najprije politički predstavnici, trebaju usmjeriti sve snage u pravcu razrješenja nastalih problema, opuštanja i smirivanja tenzija na način koji bi pomogao i samom imamu hafizu Mahiću, ali i svim Srbima i Bošnjacima Kozarca i Republike Srpske”

“Apelujem na razumno odlučivanje te pozivam na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje”, poručio je Ćamil Duraković u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.