Član Predsjedništva Željko Komšić se oglasio iz Skandinavije i nakon niza sastanaka objavio zanimljive vijesti: “Norveška ima namjeru pojačati svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini”

“Prijatan i konstruktivan razgovor sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Anniken Huitfeldt u Oslu”, napisao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji se nalazi u Norveškoj.

Važnost EU puta je posebno naglašena, a govorilo se i o NATO-u.

Pojačane diplomatske aktivnosti

“Razmijenili smo mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH te kako se ruska agresije na Ukrajinu reflektuje na situaciju i odnose u našoj zemlji, regiji i na čitav svijet.

Ministrica je pozdravila dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini istakavši važnosti njenog puta ka euroatlanskim integracijama.

Razgovarali smo i o unapređenju odbrambenog sektora, ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje.

Norveška vlada iskazala je punu podršku putu Bosne i Hercegovine ka njenom članstvu u NATO-u i EU, koju olakšava i činjenica da je ambasada Norveške u BiH od januara kontakt point tačka za kontakt sa NATO-om”, naveo je Komšić.

“Norveška ima namjeru pojačati svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini”

“Delegacija Odbora za vanjsku politiku i odbranu Parlamenta Kraljevine Norveške (Stortinget) tokom našeg susreta danas u Oslu potvrdila je da Kraljevina Norveška ima namjeru pojačati svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini i pružiti punu podršku njenom putu ka NATO-u i EU.

Sigurnost i stabilnost koju nude #NATO i #EU doveli bi do stabilnosti društva u BiH, te u konačnici do socijalno-ekonomskog napretka zemlje.

Koliko su euroatlanske integracija važne za BiH, toliko su važne za stabilnost i napredak svih zemalja Zapadnog Balkana”, dodao je Komšić.

Pojačane su diplomatske aktivnosti. Komšić je u Norvešku otputovao nakon što je BiH posjetio premijer Slovenije Rober Golob.

“Zadovoljstvo je bilo razgovarati sa premijerom prijateljske Republike Slovenije, Robertom Golobom.

Hvala Sloveniji što nastavlja pružati aktivnu podršku i pomoć Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu”, napisao je tada Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.