Članovi Predsjedništva BiH “u akciji”: Denis Bećirović i Željko Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović su u proceduru te institucije uputili prijedlog državnog zakona o imovini. U njihovom prijedlogu se jasno navodi da je vlasnik državne imovine BiH, a ne entiteti RS i FBiH, što znači da treći član Predsjedništva Željka Cvijanović za njega neće glasati.

Vrlo je moguće i realno očekivati da će, kada ovaj prijedlog dođe na dnevni red Predsjedništva BiH, ona povući i veto kako bi o vitalnom entitetskom interesu odlučivali u Narodnoj skupštini RS-a i u konačnici odbili taj zakon.

Bez obzira na to, Bećirović objašnjava da je riječ o važnom zakonu bez kojeg BiH ne može biti suštinski suverena.

“Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdejtonskoj BiH. Zajedno s velikim brojem stručnjaka smo na ovom zakonu radili šest mjeseci.

Prije upućivanja zakona sam razgovarao i sa predsjednicima stranaka bh. orijentacije kako bi podržali tekst ovog zakona”, kazao je.

Objašnjava da će strogo voditi računa o tome da svoju politiku vode u okviru zakona i važećih poslovnika te otkriva šta piše u predloženom zakonu.

“Prema Članu 8 predloženog zakona o državnoj imovini, BiH je nosilac prava vlasništva na cjelokupnoj državnoj imovini, entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati onu državnu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim zakonom ili nekim drugim koji donese parlament”, naveo je.

Naglašava da državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo BiH, a ne entitetima.

“Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast”, kazao je.

Na kraju je podsjetio da je i Ustavni sud BiH odlučivao o ovom pitanju i donio konačni i obavezujući pravni stav da je BiH nasljednik socijalističke imovine, odnosno RBiH i bivše SFRJ,

no to je još jedna odluka Ustavnog suda BiH koju Dodik i politika iz RS-a ne priznaje pod izgovorom da se u toj instituciji odlučuje u korist Bošnjaka i preglasavanjem Srba. Međutim, riječ je o jednoj od rijetkih instutucija u BiH u kojoj zakon ne propisuje nikakvo nacionalno odlučivanje.

Poručio je da je zakon u interesu svih i uvažava potrebe i interese svih nivoa vlasti u BiH.

-Zakon predviđa da su u BiH svi dužni da poštuju i vode računa o pravnoj stečevini EU. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima.

Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno-suverena vlast.

Ne zaboravimo, i odlukom Ustavnog suda BiH, zauzet je konačni i obavezujući pravni stav, a to je da država BiH je nasljednik imovine Socijalističke, odnosno Republike BiH i imovine bivše SFRJ.

Dakle, reguliranje tog pitanja je u nadležnosti državnih organa vlasti. Također, Sporazum o sukcesiji navodi da državna imovina pripada BiH.

To su neoborive činjenice. Bosna i Hercegovina kao i sve druge članice UN-a mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države uključujući i državnu imovinu – zaključio je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.