Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović traže od Elmedina Konakovića da hitno pozove na konsultacije ambasadora BiH u Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović traže od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da poduzme hitne mjere vezano za posljednji sastanak ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa sa direktorom BIA-e Aleksadnrom Vulinom.

Naime, kako se saznaje, Predsjedništvo BiH traži od Ministarstva vanjskih poslova BiH da ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo.

“Povodom izjava koje je ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Aleksandar Vranješ dao na sastanku s direktorom Bezbjedonosno-informativne agencije Republike Srbije, Aleksandrom Vulinom,

a naročito nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom, zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo, kako bi objasnio svoje postupke”, potvrđeno nam je iz više izvora.

Potrebno je, kako je navedeno, da Ministarstvo vanjskih poslova BiH sačini informaciju koju će ministar dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ razgovarao je prije dva dana u Beogradu s direktorom Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandrom Vulinom, koji se odnedavno nalazi na američkoj crnoj listi.

Vranješ je zahvalio Vulinu na “podršci” studenticama sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku koje su na dan obilježavanja genocida u Srebrenici na društvenim mrežama veličala ratne zločince.

“Zahvalan sam direktoru Vulinu na tome što je Valentini Vujičić i Slađani Todić obezbijedio stipendije i mogućnost nastavka školovanja na Akademiji za nacionalnu bezbjednost i time pokazao da Srbija stoji iza svih Srba gdje god oni živjeli i kakve god nepravde trpili”, poručio je Vranješ.

Podsjećamo, Valentina Vujičić i Slađana Todić su dobile poziv od direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina da studiranje nastave na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu. Njih će Srbija stipendirati te će im biti obezbijeđen smještaj u domu.

Oglasio se i Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je danas članove Predsjedništva BiH – Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smijene ambasadora BiH u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku, nakon skandalozne izjave zbog koje je dospio u žižu javnosti.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su ranije danas od Ministarstva vanjskih poslova BiH da hitno pozove ambasadora na konsultacije povodom njegove izjave – iskazivanja zahvalnosti direktoru Sigurnosno-informativne agencija R Srbije Aleksandru Vulinu zbog davanja stipendije dvjema studenticama, koje su veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Vidio sam danas u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa”, kazao je Feni ministar Konaković.

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore, podsjećajući kako su se slično ponašali i prethodnici, ambasadori koji su imenovani kao kadrovi koje imenuje član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi bh. Predsjedništva imaju pravo da pozovu na konsultacije.

“Članovi Predsjedništva su i dosada zvali amabasadore na razgovore/konsultacije i Ministarstvo vanjskih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku”, precizirao je bh. šef diplomatije.

Kazao je kako taj dopis, zapravo, nije ni bio potreban, poručivši kako predlaže da članovi Predsjedništva Bećirović i Komšić smijene ambasadora Vranješa po po hitnom postupku.

“Podsjećam da je riječ o osobi, koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ”, poručio je ministar Konaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.