Čović i Plenković zaplesali uz pjesmu hrvatskog predstavnika na Eurosongu Baby Lasagne

Uoči Europskih izbora, u Splitu se u petak održao zajednički skup EPP-a i HDZ-a kojem je prisustvovala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Na samom početku skupa puštena je pjesma koja je favorit ovogodišnjeg Eurosonga, a koju izvodi hrvatski predstavnik Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je, na nagovor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, zaplesao poznatu koreografiju dok je predsjednica Europske komisije samo pljeskala.

I dvorana je plesala na poznatu pjesmu.

Inače, von der Leyen je u petak na zajedničkom skupu pohvalila Hrvatsku zbog snažnog zalaganja za približavanje zapadnog Balkana, posebno BiH, Europskoj uniji.

“BiH ima još prepreka no uz pomoć Hrvatske jako sam optimistična da će budućnost BiH biti uz EU”, rekla je Ursula von der Leyen – javlja Dnevnik.hr.

Plenković je naglasio da je uz potporu predsjednice Europske komisije i Hrvatske EU u ožujku donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

“To je strateško postignuće i nešto što će pridonijeti miru i stabilnosti u zemlji. Zato sam ponosan što će nam se kasnije danas pridružiti premijer BiH i predsjednik HDZ BiH”, kazao je.

Čelnica Europske Komisije također je zahvalila Hrvatskoj zbog snažne potpore Ukrajini protiv ruskog agresora.

“Najprije i najvažnije želim se zahvaliti zbog snažne potpore Ukrajini protiv ruskog nasilnog rata. Stojimo rame uz rame kako bismo pomogli ovoj hrabroj državi koja se bori za svoju neovisnost i preživljavanje”, naglasila je.

Von der Leyen je kazala da Hrvatska ima jako snažan glas u EU pogotovo po pitanju dekarbonizacije, digitalizacije i demografije.

Naglasila je i da je važno da se u izbornoj kampanji radi za snažnu Europu koja štiti demokraciju, promiče prosperitet i jača sigurnost.

Plenković je istaknuo da je korištenje europskih fondova bilo jedno od ključnih ciljeva njegove politike posljednjih osam godina, te da je Hrvatska bila na 66 posto uobičajene razvijenosti Europe, dok je sada na 76 posto.

Podsjetio je i da je Hrvatska izgradila izvrsnu infrastrukturu koju je djelomično financirala EU, kao Pelješki most ili LNG terminal na Krku, a mnogi su projekti još u procesu implementacije.

Na skupu im se pridružila i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.