Čović o napadu na Ukrajinu, uslijedile žestoke reakcije: “Bolje šutjeti i praviti se budala, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju”

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) oglasio se danas na Twitteru povodom rusko-ukrajinskog rata i krize, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije na društvenim mrežama.

“Kao dio ujedinjene evropske porodice, mir je kolektivno i trajno opredjeljenje naše zemlje. Uz razorni razvoj događaja, invaziju i rat u Ukrajini, ponovo pozivamo na hitan prekid vatre, solidarnost i dijalog”, napisao je Čović na Twitteru te uz ovu poruku označio Vijeće Evropske unije te Evropsku narodnu partiju kojoj pripadaju njegova stranka (HDZ) i SDA.

Ubrzo nakon ove objave uslijedile su brojne reakcije pa je tako i baronesa Arminka Helić, u odgovoru na Čovićev tweet među prvima poslala, poprilično dvosmislenu poruku.

“Bolje šutjeti i praviti se budala, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju”, napisala je baronesa Helić.

Faruk Vele, poznati bh. novinar također je imao komentar na Čovićevu poruku. On je, naime, objavio fotografiju sa Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji koje je održano 2018. godine, a na kojoj se nalaze Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Dragan Čović, lider HDZ-a te Kolinda Grabar-Kitarović, tadašnja predsjednica Hrvatske.

Fotografija je nastala kada je reprezentacija Hrvatske osvojila drugo mjesto na prvenstvu.

“U Bosni i Hercegovini, nažalost, ima malo ruskog utjecaja”, napisao je Vele iznad fotografije citirajući Čovića koji je ovo izjavio u februaru 2020. godine.

Moglo bi se reći da je među najoštrijima bila Tineke Strik, europarlamentarka koja je navela da je duboko sramotno i zabrinjavajuće što lider HDZ-a Dragan Čović ne može jasno osuditi Putinovu agresiju.

“Svakoga ko u ovom trenutku daje ovakve dvosmislene izjave, očito ne zanimaju demokratija, međunarodno pravo i evropska sigurnost”, poručila je Strik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.