Čović posve otvoreno progovorio o “zavrzlami” u Neumu u HTV-ovom centralnom Dnevniku: Treba biti realan, vrijeme je isteklo

“Treba biti realan, vrijeme je isteklo”, naveo je Dragan Čović u HTV-ovom centralnom Dnevniku, nakon što su završeni pregovori u Neumu koji nisu ni trebali biti.

Pregovori, koje su “inicirali visoki predstavnici međunarodne zajednice” radi postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakona, nastaviti će se u glavnom gradu BiH.

Čović je istakao svoje dojmove sa pregovora u Neumu.

“Nažalost, sve je to kasno, vrijeme je isteklo, mi smo ove stvari trebali završiti krajem prošle godine, produžili smo mjesec dana, tako da je ovaj format pregovora ostao iza nas, rekao je Čović.

!Međutim, kad stavimo pojedine modele, odnosno prijedloge i oko Predsjedništva i domova naroda u BiH, primarno Doma naroda Federacije, onda tu imamo jako puno problema, rekao je Čović.

Kazao je da su sa hravatske strane bili vrlo jasni modeli izmjena Izbornog zakona.

– Meni se činilo da ćemo završiti te pregovore, da je sve dobro. Međutim, jutro kad smo počeli pregovarati dalje, onda smo jasno shvatili da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka žele napraviti jednu preinaku u tom pristupu, eliminirati konstitutivne narode iz odrednica Ustava u članku 4. i 5. gdje se govori o domovima naroda i predstavništvu, što, naravno, nismo mogli ni pod kakvim uvjetima prihvatiti, poručio je Čović.

Rekao je kako je bio vrlo optimističan.

– Međutim, treba biti realan, vrijeme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije, rekao je Čović.

Čović je rekao da će se odazvati na svaki od poziva na sastanak, te da se to može učiniti u narednih sedam do deset dana.

– S mnogo manje optimizma nego dosad gledam na takve mogućnosti tako da moramo tražiti druge alternative i druga rješenja, dodao je.

“Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt najavio je kako će izbori biti održani najesen – bez obzira na ishod pregovora o izmjenama Zakona. Čović je rekao da je ostalo jako puno otvorenih pitanja – Ustavni sud izvan snage je stavio određene odrednice izbornog zakona, čime bi formalno imali problem”, dodao je.

– Tako da mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo, ali, evo, ako uspijemo nešto posebno dogovoriti, onda bi u Parlamentarnoj skupštini BiH morali napraviti izmjene izbornog zakona koje bi nam to mogle omogućiti pa da kažemo da imamo jedan demokratski proces izbora, rekao je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.