Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis bez pardona: “Bosna i Hercegovina može opstati samo kao građanska država, Beograd i Zagreb žele uređivati politiku Sarajeva”

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis za Klix.ba komentarisao je političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ambicije Zagreba i Beograda i politiku zapadnih zemalja prema Sarajevu.

Na pitanje zašto tvrdi da Milorad Dodik i Zoran Milanović žele Sarajevo čiju će politiku voditi Beograd i Zagreb on je kazao da ne postoji ništa na osnovu čega bi se moglo tvrditi suprotno.

“Tu se radi o kontinuitetu djelovanja, a ne o incidentu. Ako uzmete redoslijed izjava i jednoga i drugog jedino što logički može proizaći iz svega toga je upravo to da oni žele da uređuju odnose u Bosni i Hercegovini i da oni Beograd i Zagreb vide kao centar političkog života prije svega Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, a potom, posve logično i samoga Sarajeva.

Radi se o ideji da politiku BiH ne treba voditi iz Sarajeva već iz dva spoljna centra Beograda i Zagreba” rekao je Nikolaidis.

U nastavku je kazao da je politička situacija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori gotovo identična.

“Radi se o ozbiljno naporu da se prije svega derogira demokratija, ne samo da se blokiraju već i obesmisle institucije države.

Radi se o ideji, kao što sam rekao, da se politika ne vodi iz države i njenih institucija nego iz vana i radi se napokon o permanentnom naporu da se obje države pokažu kao neuspješne samim tim i nemoguće, a samim tim kao nešto što treba razgraditi”, kazao je Nikolaidis.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ne može opstati ako se zadrži koncept konstitutivnosti.

“Iz Beograda i Zagreba insistira se da takva ostane. Dakle, Bosna i Hercegovina će ili biti građanska država ili je neće biti. Ovakvo stanje je neodrživo.

Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu je zapravo borba za Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji drugi način te političke borbe. Ja mislim da je koncept konstitutivnosti naroda temeljno diskriminatoran i kao takav nedopustiv. Ja sam to ilustrovao svojim primjerom.

Ja sam Grk iz Sarajeva i kako to da ja kao Grk rođen u Sarajevu nisam konstitutivan, a Salko iz Ilijaša, Davor iz Kiseljaka ili Obren iz Foče jesu konstitutivni”, rekao je Nikolaidis.

Dodao je da ako to nije diskriminacija onda on ne zna šta jeste.

“Ja u ovom trenutku na političkoj sceni Bosne i Hercegovine propoznajem Komšića kao onoga ko tvrdo stoji na pozicijama građanske BiH, uostalom potpuno je jasno da se on i riječima i djelom za to bori”, rekao je Nikolaidis.

Na pitanje koliko je ispravan stav da svaki prijedlog koji dolazi iz zapadnih zemalja ili od visokog predstavnika mora biti dobar za interese Bosne i Hercegovine kazao je da je to aposlutno netačno.

“To je uvjerenje koje misli da ne dijeli većina građana BiH jer je očito da jednostavno nije tačno, a potom to je proizvod duboke kolonijalne svijesti u kojoj preovladava ideja da nama treba strani tutor koji će bolje od nas znati šta je to dobro za naše interese”, smatra Nikolaidis.

Ističe da to prosto nije tako, ali da BiH naravno treba saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Međutim, Bosni i Hercegovini prije svega treba snažan, jedinstven patriotski i građanski blok ljudi kojima je stalo do ove zemlje, a BiH je nakon toga potrebna i nova politika međunarodne zajednice zato što politika popuštanja velikodržavnim projektima i guranja problema pod tepih jednostavno nije urodila plodom.

Politike koje su izazvale rat u BiH i dalje pokušavaju ostvariti isti cilj samo drugim sredstvima. Jedino takva akcija međunarodne zajednice bila bi istinski prijateljska prema BiH”, rekao je Nikolaidis.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.