Čudesno arheološko otkriće na Jadranu, pod morem pronašli cestu staru 7.000 godina

Arheolozi su ovog vikenda kod Korčule ispod naslaga morskog mulja otkrili cestu staru čak sedam hiljada godina.

Voditelj istraživanja Igor Borzić sa studija Arheologije Sveučilišta u Zadru, primijetio je čudne strukture u moru uvale Gradine, nakon čega je arheološki tim utvrdio da se na četiri do pet metara dubine nalazi istovjetno naselje kao na Solinama.

Čudesno otkriće

Na lokalitetu su, osim ceste, pronađeni i neolitički artefakti poput kamenih sječiva, kamene sjekire i ulomci žrvnjeva.

Premda su u podvodno arheološko istraživanje krenuli zbog lokaliteta Soline, pronašli su cestu koja je spajala potopljeno prahistorijsko naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule.

Sa zadarskog Sveučilišta objašnjavaju da je “riječ o složenim kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra koja je spajala umjetno stvoreni otok s obalom”.

Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina p.n.e.
Ljudi su hodali ovom komunikacijom i to prije gotovo 7.000 godina.

Na drugom kraju otoka Korčule arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina kod Vele Luke.

Istraživanje je plod saradnje više institucija i kompanija, a u njemu su uz voditelja Matu Paricu sa Sveučilišta u Zadru bili Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.