Da li je reterirao? Evo kako se Milorad Dodik pravdao građanima RS-a zato što će ‘igrati’ po Schmidtovim pravilima

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ponovo je reterirao pred međunarodnom zajednicom i priznao da će na predstojeće izbore izaći prema pravilima Centralne izborne komisije, a danas se za taj postupak pokušao opravdati pred biračkim tijelom. Kazao je i to da stranke iz RS-a neizlaskom na izbore po pravilima CIK-a “rizikuju mogući scenariji sa Kosova” kada Srbi nisu izašli na izbore, a oni su proglašeni legitimnim.

Najavio je da će sutra biti održan sastanak koalicionih partnera u RS-u na kojem će se razgovarati o predstojećim izborima kazavši kako se vjerovatno zakasnilo s namjerom da RS donese vlastiti izborni zakon.

“Možda smo malo kasno krenuli sa donošenjem Izbornog zakona RS-a da bi mogli stići na ove izbore. Očigledno se to neće desiti jer imamo proceduru u Vijeću naroda i vjerovatno u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik.

Kazao je i to da stranke iz RS-a neizlaskom na izbore po pravilima CIK-a “rizikuju mogući scenariji sa Kosova” kada Srbi nisu izašli na izbore, a oni su proglašeni legitimnim.

Potom je uslijedilo pravdanje pred građanima riječima da se ovdje ne radi ni o kakvom popuštanju prema međunarodnoj zajednici niti davanju značaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Dugoročno gledano mislim da treba da radimo protiv onoga što je njihova namjera, a nekad to podrazumijeva uključivanje u taj proces.

Mislim da ljudi to razumiju”, kazao je.

ČITAJTE I OVO: Gledajte uživo obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a, raspravlja se o BiH

ČITAJTE I OVO: Skandalozno: Zamjenik ministra odbrane i načelnik generalštaba Oružanih snaga BiH odali počast zločincu Mladiću u Kalinoviku

Dodik je, nakon što je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kazao kako će stranke iz RS-a provesti lokalne izbore prema vlastitom izbornom zakonu, ali od toga očigledno neće biti ništa – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.