Da li znate koji je mandat EUFOR-a u BiH? Sada je sve objašnjeno…

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, EUFOR je odlučio da od kraja februara 2022. godine aktivira 500 rezervista koji će do naredne sedmice boraviti u našoj zemlji, čime se broj EUFOR-ovih vojnika stacioniranih u BiH povećao na 1.100.

Pojačane su aktivnosti i u zračnom prostoru, pa je iz EUFOR-a saopćeno da će tokom narednih sedmica biti izvođeni preleti preko zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Jedna takva operacija u banjalučkoj regiji izazvala je pažnju javnosti, ali i reakcije političara iz ovog bh. entiteta.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da o posljednjim preletima italijanskih aviona nije bilo upoznato Predsjedništvo BiH.

Mi ne možemo da na ovo utičemo, ali izražavamo duboki protest zbog ovakvog grubog kršenja granica BiH. Nije opravdanje ni to da se ovo svrstava u redovne aktivnosti Eufora niti da se opravdava nekim članovima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Milorad Dodik, 8.3.2022.

Zakon o zrakoplovstvu BiH u članu 7. definiše na koji način vojni avioni mogu nadlijetati prostor naše zemlje.

Strani vojni zrakoplov može ući u zračni prostor BiH i operirati unutar toga prostora jedino ako za to posjeduje posebno odobrenje izdano od Ministarstva, a uz suglasnost Ministarstva obrane BiH, i u skladu s uvjetima danim u takvom odobrenju.

Zakon o zrakoplovstvu BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović je za Hayat TV kazao da su ispoštovane sve procedure previđene zakonom i međunarodnim sporazumima.

Koliko ja znam, sve najave ne podliježu direktno najavama Predsjedništvu BiH. Imaju drugi međunarodni angažmani, međunarodne obaveze, BHDC, Ministarstvo vanjskih poslova, institucije koje po tom pitanju imaju legitimno pravo da učestvuju u definisanju i donošenju odluka po tom pitanju.

EUFOR iz svega navedenog ima ovlaštenja s ciljem očuvanja mira, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, odnosno sprečavanja svega onoga što je u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir.

Prisustvo EUFOR-a je, između ostalog, bio razlog da Ravnogorski četnički pokret otkaže masovno okupljanje u Višegradu, koje je bilo predviđeno za 13.3.2022. godine, a koje nije odobrila lokalna policija.

Bez obzira na reakcije dijela političke javnosti u našoj zemlji, jasno je da je, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, procjena EUFOR-a bila da će slanje rezervnih snaga u Bosnu i Hercegovinu dodatno obeshrabriti bilo kakve snage, ukoliko one postoje, a koje bi eventualno pokušale destabilizirati našu zemlju.

Ostatak teksta pogledajte OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.