Delegacija EU u BiH nedvosmisleno: Entiteti i njihove podjedinice, uključujući RS i njene vlasti, dužni su u potpunosti poštovati odluke institucija BiH!

Predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entita RS Radovan Višković prije nekoliko dana najavio je kako će do 10. juna predložiti nova zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti u oblasti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i indirektnih poreza.

Također, Višković je poručio kako će “izdati naredbu da učenici iz RS-a ne učestvuju u međunarodnom testiranju” što je u suprotnosti s odlukom Predsjedništva BiH. Ovo je novi udar na ustavno-pravni poredak države BiH, ali i prst u oko međunarodnoj zajednici.

Na ovakve stavove iz bh. entiteta RS za Faktor su govorili iz Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda visokog predstavnika (OHR).

– S obzirom na to da Narodna skupština RS-a nije potvrdila da su nedavne odluke Predsjedništva BiH, koje se odnose na međunarodno testiranje učenika i Centralnu izbornu komisiju, destruktivne po vitalni interes entiteta, ove odluke će sada stupiti na snagu.

Ustav BiH je jasan. Entiteti i njihove podjedinice, uključujući RS i njene vlasti, dužni su u potpunosti poštovati odluke institucija BiH.

Najavljeni bojkot potkopao bi integritet i suverenitet države, kao i vladavinu prava u BiH. Nadalje, ovakvi postupci ne služe najboljim interesima građana.

Nastavak učešća BiH u međunarodnim studijama procjene u obrazovanju ključna je preporuka Evropske komisije jer pruža važne podatke koji su od suštinskog značaja za oblikovanje politika za poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

Osim toga, međunarodna saradnja Centralne izborne komisije BiH sa raznim partnerima doprinosi jačanju praktičnih kapaciteta CIK-a. Građani su bili jasni, oni žele slobodne i poštene izbore što zahtijeva poboljšanje transparentnosti, odgovornosti i integriteta – navedeno je u odgovoru Faktoru iz Delegacije EU-a u BiH koji potpisuje glasnogovornik Ferdinand Koenig.

Iz OHR-a su, pak, kratko kazali kako “Ured visokog predstavnika ne spekulira o budućim potezima”.

Da li će reagovati domaće institucije na ove Viškovićeve prijetnje, prije svih pravosudni organi?

– Tužilaštvo BiH svakako prati sve događaje i aktivnosti, koji bi mogli imati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH. Konkretne navode doista ne možemo komentirati – odgovorili su iz Tužilaštva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.