Delegacija Evropske unije oštro reagovala zbog premijera RS: “Neprihvatljive su prijetnje visokom predstavniku Christianu Schmidtu”

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini reagirali su na pogrešne navode premijera manjeg bh. entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Kako su istakli, Višković je pogrešno prenio riječi ambasadora Satlera i stav Evropske unije o Uredu visokog predstavnika (OHR).

Retorika podjela

-Evropska unija podržava misiju visokog predstavnika Šmita (Christian Schmidt) i njegovog Ureda.

Neprihvatljive su prijetnje visokom predstavniku Šmitu, kampanja podrivanja njegovog legitimiteta od rukovodstva RS, podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, te djelovanje i retorika podjela.

Tokom sastanka, ambasador Satler je podsjetio na dugogodišnji stav Evropske unije, odnosno da će na evropskom putu biti potrebno ispuniti Agendu 5+2, što će omogućiti zatvaranje OHR-a.

U načelu, opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja su nespojivi s članstvom u EU. Izvršna ovlaštenja su također krajnja mjera – istaknuto je iz Delegacije EU u BiH.

Pojašnjeno je da je ambasador Satler naglasio i to da kriminalizacija klevete, kao i Nacrt zakona, kojim se ograničava sloboda civilnog društva, predstavljaju velike korake unazad za temeljne slobode, koje su ključni element 14 ključnih prioriteta.

-Snažno je pozvao da se Nacrt zakona o civilnom društvu odmah povuče iz zakonodavne procedure.

Ambasador Evropske unije je također pozvao predsjednika Vlade Viškovića da osigura da se iskoriste trenutne prilike koje pruža novi zamah proširenja Evropske unije. Evropska unija očekuje podršku reformama koje će omogućiti napredak na putu prema EU, kao što su Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, te uvođenje elektronskog potpisa.

Budućnost u EU

Reforme za jačanje demokratije i ljudskih prava, borba protiv korupcije, unapređenje poslovne klime i podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji jedini su put ka stabilnijoj i prosperitetnijoj Bosni i Hercegovini i budućnosti u Evropskoj uniji – zaključeno je iz Delegacije EU u BiH.

Podjećamo, Višković je izjavio da je “Satler saglasan da je nedopustivo da jedna zemlja koja je na putu ka EU ima neizabranog stranca koji interveniše u zakonodavstvo”.

-Želim to javno da kažem, čak ako i gospodin Satler demantuje – rekao je Višković.

Dodao je da sve to znači degradaciju demokratije, izbora i PS BiH.

-Ako jedan čovjek, bez obzira kako se zvao i odakle dolazio, može da interveniše u zakodondavstvo i kaže “ako mene ne poštujete, idete u zatvor”.

I većina država članica EU ne podržava takvo ponašanje i takav stav. Satler je rekao da će u neformalnom razgovoru to prenijeti Kristijanu Šmitu – izjavio je Višković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.