Demokratska fronta “udarila na rivale i to gdje najviše boli”: “Primitivne reakcije HDZ i SNSD na rezoluciju Bundestaga svjedoče porazu tih politika”

“Primitivne i necivilizacijske reakcije HDZ i SNSD-a na Rezoluciju koju je usvojio Bundestag a kojom se pruža podrška Bosni i Hercegovini, te precizno imenuju krivci, političke ličnosti i opcije koji rade na destabilizaciji i blokadama reformskih procesa, na najbolji način govore koliko je ovakva ocjena političkog stanja od strane vodeće zemlje članice EU bila potrebna.

Rezolucija Bundestaga može značiti prekretnicu u odnosu prema Bosni i Hercegovini, jer je konačno odbačen princip relativizacije političke odgovornosti i izjednačavanja strana.

Sada je vrlo jasno da u Bosni i Hercegovini problem ne prave probosanske političke snage, bilo da su one na vlasti ili u opoziciji, nego je jasno označeno da svi ključni i glavni problemi potiču od politika koje i sada baštine ideologiju genocida i etničkog čišćenja.

Njihove primitivne reakcije u kojima potpuno izbezumljeni vrijeđaju ljude na osnovu etničke pripadnosti samo dodatno potvrđuju to zbog čega i jesu označeni onako kako su od strane Bundestaga označeni.

Demokratska fronta ovim putem pozdravlja rezoluciju koju je usvojio njemački parlament, kao i činjenicu da je etnički princip takozvane konstitutivnosti naroda koji proizvodi nejednakost među ljudima, a u konačnici i korupciju, označen kao izvor problema a ne rješenja.

Rješenje je u prihvatanju građanskih i evropskih principa, koje također preporučujemo onima koji su danas doživjeli brutalan poraz, kako bi se konačno urazumili”, navodi sa u saopštenju grupacije pod nazivom “Koalicija Željko Komšić – Za građansku državu”.

Rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju su usvojili zastupnici njemačkog Bundestaga, komentarisali su i iz udruženja Hrvatski narodni sabor BiH (HNS).

Predlažu iz HNS-a “pobornicima unitarizma iz Bundestaga da istu rezoluciju usvoje o Belgiji i dostave je gospodinu Michelu”, referirajući se na predsjednika Evropskog vijeća.

Smatraju kako današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu “pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju ili odbijaju prihvatiti, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda”.

“Uz to, rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma institucionalne ravnopravno kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu.

Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste, da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo”, zaključili su iz HNS-a.

Podsjećamo da je  Bundestag usvojio rezoluciju o BiH, a zastupnici SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja.

Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva” kazali su zastupnici.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.