Denis Bećirović apsolutno smatra da to treba učiniti: “Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine razmotriti prijedlog zaključaka za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta”

Izradom i usvajanjem akcionog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, osigurale bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije BiH u EU.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je da se na sjednici Predsjedništva BiH razmotri Prijedlog zaključaka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Jasna poruka

Bećirović je naveo da se ovim prijedlogom šalje jasna poruka da se deklarativni konsenzus za evropske integracije mora pretvoriti u radni konsenzus za članstvo u EU.

“Konkretnim mjerama i rokovima za ispunjavanje uslova, institucije države Bosne i Hercegovine će se obavezati da provode obaveze utvrđene akcionim planom,

a u skladu sa prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije. Bosna i Hercegovina se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU obavezala na postepeno usklađivanje zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU (acquis) kao i njegovu dosljednu primjenu.

Odluka Evropskog vijeća od 15. decembra 2022. godine o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini predstavlja snažan poticaj.

Istovremeno, ova odluka je i obaveza za državu Bosnu i Hercegovinu i niže nivoe vlasti da ubrzano nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u EU i imati povoljan učinak na ekonomske, socijalne, političke, sigurnosne, kulturne i druge aspekte života građana Bosne i Hercegovine”, rekao je Bećirović.

Ostvarivanje bržeg napretka

Bećirović ističe da bi se izradom i usvajanjem Akcionog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, osigurale pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU.

ČITAJTE I OVO: Denis Bećirović se oglasio i poslao jasne poruke: “Nastavljam uspravno koračati na svakom dijelu države Bosne i Hercegovine!”

“O Prijedlogu usvajanja Akcionog plana član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je razgovarao i sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Sattlerom, koji je, također, podržao ovaj prijedlog”, zaključio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.