Denis Bećirović i Željko Komšić poslali jasne poruke iz New Yorka: “Važno je zaštititi istinu o genocidu u Srebrenici”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorima zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Na početku sastanka, Denis Bećirović i Željko Komšić zahvalili su se na OIC-ovoj podršci Bosni i Hercegovini.

Tu organizaciju čini 57 zemalja, a Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić ukazali su na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Naglašeno je da su sudovi UN-a donijeli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici i da je međunarodna obaveza da se poštuje međunarodno pravo i sudovi UN-a.

Bećirović i Komšić poručili su da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici.

Značaj međunarodne solidarnosti

Istaknut je značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti.

Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.