Denis Bećirović odbrusio Miloradu Dodiku: “Skandalozne poruke predsjednika bh. entiteta RS”

Povodom izjava Milorada Dodika na današnjoj NSRS-ovoj sjednici oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Dodaje da “čelnici entiteta RS nastavljaju “antidejtonskim radnjama ugrožavati mir”. “Najoštrije osuđujem neprimjerene napade predsjednika bh. entiteta RS na Sjedinjene Američke Države, Saveznu Republiku Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske”, istakao je Bećirović između ostalog.

“Skandalozne poruke predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o „mirnom razlazu“ i o „nepostojanju budućnosti Bosne i Hercegovine“ treba shvatiti kao prijetnju miru i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dodik bi trebao znati da teza o „mirnom razlazu“ predstavlja opasnu iluziju.

Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost. Da budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od Dodika i njemu sličnih političara naša država ne bi imala ni sadašnjost, ni budućnost”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Christian Schmidt je legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom. Dejtonski mirovni sporazum nije „švedski stol“ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno i dosljedno provoditi.

Najoštrije osuđujem neprimjerene napade predsjednika bh. entiteta RS na Sjedinjene Američke Države, Saveznu Republiku Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Navedene države, kao i brojne druge širom Evrope i svijeta, su dokazani prijatelji multietničke Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda. Ambasadori ovih država su
istinski prijatelji Bosne i Hercegovine i ogromna većina građana naše države istinski cijeni njihov angažman”, poručio je Bećirović u saopćenju.

Dodaje da “čelnici entiteta RS nastavljaju “antidejtonskim radnjama ugrožavati mir”.

“Nažalost, čelnici bh. entiteta RS nastavljaju opasnim antidejtonskim radnjama ugrožavati mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Antidejtonsku i antiustavnu politiku razbijanja Bosne i Hercegovine predsjednik bh. entiteta RS više ne krije i otvoreno je zagovara.

Stoga, jednom za sva vremena, čelnici bh. entiteta RS trebaju prestati obmanjivati domaću i međunarodnu javnost da visoki predstavnik krši suverenitet Bosne i Hercegovine. To je najobičnija neistina.

Istina je da visoki predstavnik štiti mir, sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, a organi bh. entiteta RS direktno ugrožavaju mir i suverenitet Bosne i Hercegovine”.

“Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, treba razobličiti jednu veliku iluziju i podvalu. Evropski put Bosne i Hercegovine ugrožava neodgovorna separatistička politika organa vlasti bh. entiteta RS. Taj put je nespojiv s antiustavnom i antievropskom politikom organa vlasti bh. entiteta RS, a ne s jasno utvrđenim međunarodnim mandatom i dužnostima visokog predstavnika“, dodao je Bećirović.

“Nakon posjeta Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji i njegovih poruka da je „Putin najveći humanista“, samo neinformirani ili zlonamjerni ne shvataju šta je njegov stvarni cilj. Suštinski cilj ove destruktivne politike nije samo ukidanje institucije visokog predstavnika, već i slabljenje uticaja EU i Zapada u Bosni i Hercegovini.

Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno je definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu.

Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom.

O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.”

Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti“, naglasio je Bećirović i zaključio:

“Također, skandalozne i neosnovane su poruke zvaničnika iz bh. entiteta RS koje govore o radikalizmu i ekstremizmu. Političari koji javno veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince za genocid i zločine protiv čovječnosti nemaju pravo da govore o radikalizmu. Umjesto zamjene teza, oni trebaju početi poštivati presude sudova Ujedinjenih nacija”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.