Denis Bećirović se oglasio nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić nalaze se u posjeti Ukrajini, tačnije u Kijevu. Bećirović je u izjavi iz Kijeva za N1 kazao da je posjeta dogovarana mjesecima, jer je zahtjevna u organizacionom smislu. Članovi Predsjedništva BiH danas su se u Kijevu sastali sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Prije nekih 20-ak minuta završen je sastanak sa Zelenskim. Bio je srdačan susret i prijateljski razgovor o stanju u Ukrajini i Evropi.

Iskazao sam podršku ogromne većine građana BiH herojskom i slobodarskom narodu Ukrajine.

U ovom momentu je važno da sve demokratske države iskažu punu solidarnost s narodom Ukrajine jer je to i borba cijele Evrope za sigurnu budućnost“, kazao je Bećirović u izjavi za N1.

“Kazao sam da odlikovanje koje je Dodik dodijelio Putinu ne odražava ni približan stav ogromne većine građana BiH.

Iskoristio sam priliku da predsjednika Zelenskog pozovem da, kada prilike dozvole, posjeti BiH.

Do kraja dana imamo veliki broj dogovorenih sastanaka. Sutra je također vrlo zgusnut raspored sastanaka, jer je Dan nezavisnosti Ukrajine“. kazao je Bećirović.

Dodao je da je važno da BiH ima jasan stav u teškim i turbulentnim vremenima.

“Svi su pozvani da posjete Ukrajinu, ali stavovi funkcionera koji dolaze iz RS su manje više poznati ljudima u BiH ali i međunarodno zajednici.

Što se tiče naše posjete Ukrajini, ona je dogovarana mjesecima.

U organizacionom smislu je to zahtjevna posjeta, jer nije jednostavno danas doći do Kijeva.

Ali evo, mi smo došli, tu smo s našim prijateljima, da iskažemo solidarnost i pomognemo demokratski svijet u borbi za poštivanje elementarnih normi međunarodnog prava“, dodao je.

Kakva je situacija u Kijevu?

“Moram reći da ipak primijeti se da je Ukrajina u ratnom stanju, ljudi pokušavaju da funkcionišu što normalnije ali osjeti se ratna psihoza.
Ipak, ovdje stanje nije mirnodopsko, zemlja se suočava sa brutalnom agresijom i svi su potencijali usmjereni u smislu odbrane zemlje.

To se primjeti kod zvaničnika, ali se vidi i ogromna odlučnost običnih građana Ukrajine da istraju za odbranu svoje zemlje“, zaključio je Bećirović za N1.

Inače, Bećirović i Komšić su u Ukrajinu stigli tokom noći, a jutros su obišli Kijev i predgrađe Buču gdje su se poklonili žrtvama. Odali su počast nevino stradalima i položili cvijeće u bojama ukrajinske zastave.

Tokom boravka u Kijevu Komšić i Bećirović razgovarat će s najvišim ukrajinskim zvaničnicima, a prisustvovati će međunarodnoj konferenciji Krimska platforma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.