Denis Bećirović u Berlinu: “Za Njemačku i Zapad potpuno su neprihvatljive prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Berlinu je razgovarao s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock o odnosima dvije države, te o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u BiH i regiji. Bećirović je ministricu Bearbock detaljno informisao o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bh. entiteta Rs, te ukazao na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.

Posebno je ukazao na opasnost neovlaštenog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine.

Održavanje “svesrpskog sabora” Srbije i Rs je najteži napad na Daytonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, Bećirović je zahvalio na snažnoj podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Istakao je da je Njemačka jedna od glavnih zagovornica evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog, prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Ministrica Baerbock potvrdila je neupitnu podršku Njemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad.

Također, ministrica Berbock je poručila da je skup u Beogradu od 8. juna zabrinjavajući i da takva aktivnost nema podršku Njemačke i Zapada.

Bećirović je naglasio da je Njemačka, kao najveća ekonomska sila EU, i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Također, istaknuta je važnost dijaspore kao neizostavnog faktora u jačanju prijateljskih veza i saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.