Denis Bećirović u sjedištu NATO-a oštro kritikovao Milorada Dodika, prozvao ga pred svima: “Neviđenu civilizacijsku sramotu predstavlja njegovo odlikovanje Putinu”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je u Briselu radni sastanak i ambasadorima Quinte u NATO-u (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija) i ambasadoricom Norveške.

Oštre kritike za Dodika

Zahvaljujući na konkretnoj i kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini, Bećirović je između ostalog poručio ambasadorima da usvojeni zakoni, posebno Zakon o odbrani BiH,

kao i usaglašene odluke obavezuju sve organe vlasti u državi Bosni i Hercegovini da rade na ubrazanju integracije u NATO.

Navedeno je da je punopravno članstvo u NATO-u u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, ali i u interesu Alijanse.

Bećirović je upozorio da je Bosna i Hercegovina, koja pripada slobodnom i demokratskom svijetu, na meti opasne ruske politike.

Poručio je da odlikovanje koje je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu, ocjenjujući da to nije ogledalo države Bosne i Hercegovine već još jedan pokazatelj destruktivne politike predsjednika entiteta RS-a.

“Većinska i demokratska Bosna i Hercegovina se potpuno ograđuje od takve Dodikove politike i ona iskazuje solidarnost sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu”, navodi se.

Bećirović je iskazao predanost aktivnoj saradnji sa NATO-om, ali i

saveznicima na bilateralnoj osnovi u cilju jačanja operativne odbrambene sposobnosti Bosne i Hercegovine.

S druge strane, istaknuto je da je novo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo i niz pozitivnih poteza koji pokazuju da su pozitivni rezultati mogući.

Naglasio je da bi odluke sa samita u Madridu, koji je potvrdio MAP status Bosne i Hercegovine, mogle inicirati proaktivniju saradnju u izradi i podnošenju godišnjih nacionalnih programa,

čime bi se ubrzale reforme, ali i postavili uvjeti da zemlja bude što prije pozvana u NATO.

Izrazio nadu da će se pozitivan zamah stvoren u Madridu iskoristiti i zajedničkim naporima osnažiti proces integracije. Bećirović je posebno zahvalio norveškoj ambasadorici Aniti Nergaard i Kraljevini Norveškoj na prihvatanju uloge domaćina sastanka u Bruxellesu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.